fbpx

Áriaestekkel folytatódnak az Opera hétvégi közvetítései

Kamaraénekes művészek áriaestjeivel, valamint a Magyar Állami Operaház zenekari és énekkari művészeinek koncertszámaival folytatódik a hétvégén az OperaLive vetítéssorozata esténként 20 órától az Opera Facebook-oldalán. Az OperaSzerdán jövő héten Offenbach A rajnai sellők című operájának keresztmetszete hallható.

A MaszkaBál sorozatban mindenszentek előestéjén, október 31-én a 2017/18-as évad Kamaraénekese, László Boldizsár ad áriaestet az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán. A Cotton Club Singers alapítója és frontembere 15 év után váltott az opera műfajára, a Magyar Állami Operaházban 2012-ben debütált Pinkerton (Pillangókisasszony) szerepében. Rendkívül széles repertoárjából válogató műsorát nagyrészt az olasz operáknak – Tosca, Parasztbecsület, Aida, A trubadúr, Otello –szenteli, így a közvetítés nézői a műfaj talán legnépszerűbb áriáiból kapnak egy csokorra valót, de egy részlet erejéig megidézi szerepét a Sába királynőjéből, mellyel az Opera nemzetközi turnéin is nagy sikert aratott.

László Boldizsár
Fotó: Emmer László

Intermezzóként nézőink barokk művek átirataiban is gyönyörködhetnek az est zongorakísérője, Szennai Kálmán előadásában. László Boldizsár egyik vendége a Kamaraénekes Szegedi Csaba, a meglepetésvendég pedig egy szívéhez közel álló művész lesz. A Tóth Erika rendezte est műsorvezetője Gyüdi Melitta.

November 1-jén, mindenszentek estéjén Szvétek László válogat kedvenc áriáiból. A 2017/18-as évad Kamaraénekese a Zeneakadémián Sólyom-Nagy Sándor irányítása alatt sajátította el az énekművészet fortélyait. Több mint negyed évszázada az Opera egyik oszlopos tagja, ahol a közönség az operairodalom minden jelentős basszus szerepében láthatta Mozarttól kezdve az olasz, német és orosz operákon át egészen a kortárs művekig, de magyar repertoárja is jelentős.

Szvétek László
Fotó: Emmer László

A MaszkaBál műsorában Mozart, Verdi és Puccini műveinek tolmácsolása mellett Donizetti A csengő című darabjában művészetének komikus oldalát is. Egyik vendége Alexandru Agache lesz, akivel a Rigoletto egyik legsötétebb kettősét adja elő, a meglepetésvendég pedig egy pályakezdő művésznő, aki egy bel canto románccal készül a közvetítés nézőinek. Az est rendezője Aczél András, műsorvezetője Mona Dániel, zongorán közreműködik Hidegkuti Pálma.

A hétvégi MaszkaBálok előtt, október 30-án Tercett-Trió elnevezéssel folytatódik a pénteki közvetítéssorozat az Opera Kórus és az Opera Zenekar művészeivel. A Magyar Nemzeti Balett művészeit az elkövetkező hónapokban az Erkel Színház A hattyúk tava és A diótörő című előadásain, valamint az Eiffel Műhelyházban A vágy villamosában láthatják a tánc szerelmesei.

Az Opera Kórus A Francia Múzsa Szezonja számos előadásának nélkülözhetetlen szereplője, a péntek esti közvetítéssorozatban viszont most először készülnek francia művekkel. A műsorban elhangzó Gabriel Fauré-kompozíciókban (Madrigal, Op. 35 és Pavane) az Énekkar tagjai közül Dunai Éva, Dévényi Judit, Ladjánszki László és Bagdi Tamás, valamint Andrássy-Neuenstein Krisztina zongoraművész működik közre, míg a folytatásban Vincent D’Indy Sainte Marie Madeleine (Op. 23)című kantátája csendül fel. A női karra és mezzoszoprán szólistára írt darabot Dunai Éva, Dévényi Judit, Mentes-Soós Enikő és Haris Nadin adják elő Andrássy-Neuenstein Krisztina zongorakíséretével és Erdélyi Dániel betanító karnagy harmóniumjátékával.

Tercett-Trió
Fotó: Berecz Valter

Az Opera Zenekar művészei négy évszázad kamarazene-irodalmának különlegességeit vonultatják fel Händeltől Bartókig. A közvetítésben hallható lesz Friedrich Constantin Homilius (1813–1902) B-dúr kürtkvartettjének első két tétele Benyus János, Végh Zsolt, Tóth Balázs és Kun Gábor előadásában. Bartók Béla (1881–1945) 44 duó két hegedűre című sorozatábó a zenekar két koncertmestere, Danyilova Galina és Alexandre Dimcevski szólaltatják meg kedvenc tételeiket. Jean-Baptiste Barrière (1707–1747) G-dúr szonáta két csellóra című darabja Stankowsky Endre és Fejérvári János tolmácsolásában lesz hallható, míg Johan Halvorsen (1864–1935) g-moll Passacaglia hegedűre és csellóra című kamaradarabját pedig Alexandre Dimcevski és Stankowsky Endre adják elő.

November 4-én, az OperaSzerda részeként egy igazi kuriózum, Offenbach A rajnai sellők című operájának keresztmetszete látható a Hevesi Sándor háziszínpadról élőben. A francia komponista első operája méltatlanul merült feledésbe. A darab egy belső háborúzások miatt széthullott országról mesél egy különös szerelmi történeten keresztül, és felcsendül benne a szerző későbbi, híres operából, a Hoffmann meséiből is ismert Barcarolle-téma.

Az opera Magyarországon először 2018-ban mutatkozott be az Erkel Színházban.A keresztmetszetet Kováts Andrea állította színpadra Zöldy Z Gergely jelmezeinek felhasználásával. A közvetítés szereplői: Boncsér Gergely (Franz), Gábor Géza (Gottfried), Keszei Bori (Armgard), Szegedi Csaba (Conrad) és Ulbrich Andrea (Hedwig). Az előadás narrátora Mona Dániel, zongorán közreműködik Bartal László.

Nyitókép: A rajnai sellők, fotó: Berecz Valter

A rovat további cikkei