A Trafó visszatérő vendégének If You Could See Me Now című három táncosra komponált darabját szombaton és vasárnap láthatja a közönség. A darab egy trilógia harmadik része, amelynek előzményei a korábbi évadokban szerepeltek a műsoron.

Arno Schuitemaker koreográfus immár harmadik alkalommal érkezik a Trafóba. A Budapesten is bemutatott I Will Wait For You és a While We Strive után a trilógia befejező részét hozza el a Trafóba, a szintén három táncosra komponált If You Could See Me Now-t.

A színpad üres terében három, folyamatos mozgásban lévő alak látható. Ritmikus, ismétlődő mozgásuk által táncuk egyre energikusabb lesz, ez az energia pedig egyre csak gyűlik és halmozódik. Szüntelen mozgásuk új utakat talál, izgalmas és változékony kifejeződéseket.

Az If You Could See Me Now karakteres előadás, amely magán hordozza Arno Schuitemaker összes stílusjegyét. Előadásaiban óriási hangsúlyt kap a zene és a világítás, ez utóbbi nemcsak mint negyedik szereplő van jelen, hanem mint a legalapvetőbb dramaturgiai eszköz. Akár egy mindenható irányító erő, a fény kiemel és elrejt, hogy aztán a tetőponton teljes fegyverzetben jelenjen meg, végül lecsendesülve önnön magához térjen vissza.

Arno Schuitemaker eredeti végzettsége szerint repüléstechnikai mérnök, koreográfiáit ezért mindig a ráció vezeti: megteremti a tökéletes absztrakciót tisztán, matematikai nyelven. Táncosai ismétlődő mozgásuk egyenletei révén tudnak hatni a közönségre. Schuitemaker koreográfiái meggyőzőek, varázslatosak és intenzívek.

„A jellegzetes, szakadatlan egymásba átfolyó mozdulatok révén munkáiban a szeretet, a magány és a várakozás mutatkozik meg. Előadóival, zeneszerzőivel és világítástervezőivel együttműködve táncművei magával ragadó összművészeti alkotásokká válnak” – írták a közleményben.

Az If You Could See Me Now estéin egy ingyenes táncfilm-vetítéssel is ki lehet egészíteni a programot. A francia szervezésű All We Can Do nemzetközi táncfilm-projektben született Overground Dancing Cities – Budapest című táncfilmet szombat és vasárnap este lehet megtekinteni a Trafó Stúdiójában.

A szombati Arno Schuitemaker-előadás után adják át az idei Lábán Rudolf- és Halász Péter-díjakat. Az idén csak különdíjakat ítéltek meg a kuratóriumok: díjazták Angelus Iván és Lőrinc Katalin táncművészek pedagógiai munkásságát, valamint a freeSZFE-akciósorozatot.

Nyitókép: Trafó