A kis kalotaszegi falu református templomának felújítási tervét 2016-ban készítették el, ekkor fedezték fel, hogy a templom északi részén van egy kőstruktúra, amely srégen vezet ki a templom fala alól, és ez a falréteg tele volt római kerámiával. A templom belsejében folytatott ásatások során pedig újabb meglepetés várta a régészeket:

egy félköríves Árpád-kori kicsi szentélyt találtak és az oltárasztal helyét, amely egy római kori masszív oszloptalapzatra volt ráépítve.

A római falról először azt hitték, hogy egy egyszerű villa rustica, azaz a földbirtok központjában levő lakóház és annak épületei, ám később a falak vastagságából és az oszloptalapzatból arra következtettek, hogy egy nagyon masszív épület lehetett, gyakorlatilag egy palota.

„A térségben van a birodalmi út is, a via imperialis, ezért valószínű, hogy egy tehetős római polgárnak lehetett a nyári lakosztálya, és ha ilyen struktúrák vannak, ez nem lehetett akárki, minimum egy napocai guvernátor kellett, hogy legyen” – magyarázta Csók Zsolt, a feltárást vezető régész.

A régészeti feltárást az Erdélyi Református Egyházkerület támogatja.

Fotók: Kiss Gábor. Forrás: Maszol.ro