fbpx

Artisjus: A Sacemmel együttműködve gyorsabb és hatékonyabb lesz az online jogdíjak kezelése

Az Artisjus Egyesület Európa legnagyobb zenei közös jogkezelőjével, a Sacemmel együttműködve gyorsabban és hatékonyabban kezeli a jövőben az online jogdíjakat, így világszinten is kiemelt pozícióba kerülnek a magyar dalszerzők.

Rock singer performing live on stage

Az Artisjus a francia Sacemet megbízta azzal, hogy 2023 januárjától képviselje a magyar zenei repertoárt a nagy streaming szolgáltatóknál. A most létrejött megállapodás révén az Artisjus által képviselt magyar dalszerzők az elérhető legmagasabb összegű jogdíjat kapják majd online elhangzásaik után, ráadásul a korábbinál jóval gyorsabban, negyedéves elszámolásban juthatnak hozzá ehhez a bevételhez.

Az Artisjus emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok, Dél-Korea és Kanada közös jogkezelő szervezetei, olyan globális zeneműkiadók, mint például a Universal Music Publishing vagy a Warner Chappell, valamint a független kiadókat összefogó IMPEL is a Sacemet bízta meg ezzel a feladattal. A megállapodás eredményeként az Artisjus által képviselt magyar zeneszerzők és szövegírók

ugyanolyan előnyös helyzetbe kerülnek, mint a világ legsikeresebb dalszerzői.

Szinger András, az Artisjus főigazgatója a közleményben kiemeli, hogy a magyar szervezet eddig minden jogkezelési feladatot önállóan végzett, azonban a nemzetközi szolgáltatók növekvő száma, globális erejük és az általuk szolgáltatott adatok mennyisége miatt hatékonyabb és fenntarthatóbb, ha ennek a feladatnak a jelentős részét a világ egyik legjobb partnerére bízzák. A főigazgató hozzátette, hogy továbbra is az Artisjus felelőssége marad a magyar zenei repertoár nyilvántartásba vétele, dokumentálása és azonosítása.

Cécile Rap-Veber, a Sacem vezérigazgatója. Fotó: Jean-Baptiste Millot

Cécile Rap-Veber, a Sacem vezérigazgatója a közlemény szerint azt emelte ki, hogy az Artisjus profitálni fog a francia cég több területre kiterjedő licenceiből és technológiai hátteréből. Hozzátette, hogy az úgynevezett URights platformon keresztül a Sacem teljes átláthatóságot biztosít az Artisjusnak a repertoárja után beszedett jogdíjakkal kapcsolatban.

A magyar jogkezelő szervezet a közleményében hangsúlyozza, hogy a 2023 előtti elhangzásokat továbbra is az Artisjus dolgozza fel folyamatosan, míg a későbbi kiadású magyar művek adatainak pontos és részletes nyilvántartását szintén az Artisjus munkatársai biztosítják. Az Artisjushoz tartozó magyar szerzők számára a gyakorlatban mindez nem jelent változást, jogkezelőjük hivatalosan továbbra is az Artisjus marad, új dalaikat is az eddig megszokott módon az Artisjusnál regisztrálják majd, és online jogdíjaikról is minden információt egy helyen, az Artisjus online portálján találnak meg.  

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület jogelődjét 1907-ben alapították a magyar zeneszerzők, szövegírók és zeneműkiadók. Ma közvetlen megbízással mintegy 22 ezer magyar szerző jogait kezeli, 527 ezer magyar művet tart nyilván, ezenkívül a hasonló külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként.

A francia Sacem a világ egyik vezetője a közös jogkezelés terén, különösen a digitális környezetben. Közel 200 terület után szed be jogdíjakat a streaming platformoktól a tagjai – köztük ötven nemzetközi kiadó és külföldi közös jogkezelő szervezet – nevében.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Shutterstock/Ashley Pickering

A rovat további cikkei