Színház, képzőművészet és irodalom, komoly- és könnyűzene, klasszikus és modern tánc, performansz is lesz a Szolnoki Művésztelepen június 30-tól július 1-ig tartó ARTjáró összművészeti fesztiválon.

A rendezvény Fazekas Magdolna Munkácsy-díjas festőművész jubileumi kiállításával kezdődik június 29-én a Szolnoki Galériában.

2002 óta minden évben összegyűlik Szolnok művészetértő és -kedvelő közönsége a város leghangulatosabb ősparkjában, a 121 éves, Magyar Örökség díjas Szolnoki Művésztelepen, hogy tisztelegjen az alkotótelep eseményekben és alkotómunkában gazdag története előtt.

Június 30-án, pénteken Eső előtt – eső után címmel irodalmi estre várják az érdeklődőket, ahol Balogh Ádám, Csányi István, Jenei Gyula, P. Nagy István olvasnak fel a megjelenteknek.

Ezt követően a Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész munkásságáról 2023-ban készült két nyomtatott kiadványt mutatják be a közönségnek a szerzők, Képiró Ágnes művészettörténész és Borsos Mihály fotóművész. Verebes Ernő Senkim földje című prózakötetét kamarakoncert keretében ismerhetik majd meg a jelenlevők. A moderátor Jenei Gyula író, költő, az Eső Irodalmi lap főszerkesztője lesz. A péntek koncertekkel zárul, fellép a Kispál Gyula által alapított Rambler együttes, a Robinson Cirkusz, illetve a Molnár Róbert Band.

Július 1-jén, szombaton vezetett műteremlátogatások lesznek a telep művészeinek stúdiójában (gyülekezni a kőkádnál lehet). Délelőtt szabadtéri festésre és a Tiszavirág Bábcsoport előadására várják az érdeklődőket. Ezen a napon lesz látható a reutlingeni képzőművészek és a Szolnoki Művésztelep alkotóinak Párhuzamok című közös kiállítása is.

Ezt követően Emlékezem a jövőbe címmel kerekasztal-beszélgetés lesz az emlékezetkultúra jelentőségéről és perspektíváiról. Résztvevők: Bán János, Kertész Róbert, Verebes György, Verebes Ernő és Hóvári János. Majd Bán Mór, a Hunyadi-sorozat legújabb, Angyal a kapuk felett kötetének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők.

Délután a Hegedűs a háztetőn címmel a Szolnoki Szimfonikus Zenekar előadása következik. A koncert első műsorszáma Jerry Bock musicaljének zenei egyvelege, amelyet fúvószenekari hangszerelésben hallhat a közönség. Ezt követi Eric Cook Bolivar című latinos hangulatú harsonaszólója Mester Ádám tolmácsolásában. A hangverseny utolsó műsorszáma pedig Alfred Reed El Camino Real című latin fantáziája. Vezényel: Kanai Toshifumi.

A koncert után Szitt Melindának, a Magyar Táncművészeti Egyetem mesteroktatójának növendékei lépnek fel, majd Szarvas József Kossuth-díjas színművész Pustol a hó című előadása következik.

A fesztivál The Sunseekers, az Orbis Zeneműhely és a Korai Eletric formációk koncertjével zárul. Késő este meglepetés koncerttel várják a közönséget.

A szombati programok között lesz helyi termékek vására, kávéműhely, kézműves játszóház, játékos családi programok. A Lazulj a könyvekkel! című programelemre a Verseghy Könyvtár és a Europe Direct Iroda várja az érdeklődőket.

Az ARTjáró ideje alatt a szolnoki Damjanich János Múzeumban a Képtár, valamint Szabó György Az idő kereke című kiállítása, a Szolnoki Galériában Fazekas Magdolna tárlata ingyenesen látogatható.

A fesztiválra a belépés ingyenes, a szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

Részletes program itt.

A képen a Rambler együttes.