fbpx

ArtTransfer-díj – A kortárs művészet közvetítésének elismerésére

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum idén negyedik alkalommal hirdeti meg az ArtTransfer-díj pályázatát.

A díjjal a Ludwig Múzeum olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok tevékenységét ismeri el, akik a saját területükön az elmúlt időszakban sokat tettek a kortárs képzőművészet közvetítéséért és népszerűsítéséért. 

A pályázatra magánszemélyek jelentkezését várják a 2019–22 közötti időszakban megvalósult projektekkel. Már korábban máshol benyújtott anyaggal is pályázhatnak, de kérik, hogy a szakmai bemutatkozásban jelöljék meg, melyik pályázaton szerepeltek.

A múzeum kiírása így szól: „Az idei pályázatot a reziliencia jegyében hirdetjük meg. A bemutatásra kerülő projekteknek a kortárs képzőművészet átgondolt, progresszív, jól adaptálható módszerekkel való közvetítése, interpretációja, pedagógiai megközelítése mellett azt is láttatnia kell, hogy mi volt az a váratlan, kritikus, tendenciaszerű helyzet, amelyben a bevált módszereket legalább időlegesen fel kellett függeszteni, és a pedagógiai szituációt egy új, akár szokatlan metódussal kellett kiváltani. Fontos, hogy egyes történetekből kiolvashatók legyenek az általános tanulságok: mivel és hogy tehető rezilienssé a pedagógiai gyakorlat?”

A részletes pályázati felhívás itt olvasható el.

A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban előzsűrizés történik. Ezt követően a kiválasztott pályamunkákat egy nyilvános minikonferencián mutatják be a résztvevők, ahol a zsűri a tízperces prezentációk után, helyben hozza meg döntését. A díj összege bruttó 300 ezer forint, mely több pályázó között is megosztható. Az összeget a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága biztosítja.
A második fordulóba bejutott pályázók oklevélben és a Ludwig Múzeum kiadványaiból álló könyvjutalomban részesülnek.

A zsűri tagjai: dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Geisbühl Tünde művészetpedagógus, mestertanár, az ARTtransfer-díj/2021 nyertese, German Kinga egyetemi docens (MOME), Hemrik László, a Ludwig Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályának vezetője, Készman József, a Ludwig Múzeum Gyűjteményi, Kiállítási és Tudományos Főosztályának vezetője, valamint Szabics Ágnes képzőművész, művészetpedagógus.

A pályázat benyújtásának határideje október 9-e.

A továbbjutó pályázatok kiértesítése november 5-én várható. A program záróeseményének, díjátadójának időpontja és helyszíne: november 18., péntek, Ludwig Múzeum. Minden további pályázati paraméter az arttransfer.ludwigmuseum.hu oldalon lévő pályázati feltételek menüpont alatt található.

Nyitókép forrása: Ludwig Múzeum

A rovat további cikkei