Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója és a kutatócsoport vezetője tavaly decemberben jelentette be, hogy minden valószínűség szerint megtalálták Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy unikális oszmán kori települést a szigetvár-turbéki szőlőhegyen. Ahhoz azonban, hogy teljes bizonyossággal ki lehessen jelenteni: a türbét találták meg, fel kell tárni a többi épület maradványait is, és tisztázni kell az egymáshoz való viszonyukat ? jegyezte meg akkor Pap Norbert.


6_600x399.png
Fotó: Kitanics Máté ? A feltárt épület

 

Az erre irányuló ásatásokat és más vizsgálatokat májusban kezdte meg mintegy 15 magyar szakember és három török konzultáns, akik július 15-ig dolgoztak a helyszínen. A közelmúltban feltárt dzsámi után egy derviskolostor-részt (tekke) is feltártak. Onnan ? többek között ? ópiumpipa, játékhoz használt dobókockák is előkerültek. A kutatók az ásatások során egy újabb épület nyomára bukkantak, amely azon a helyen került elő, ahol Szulejmán síremlékét védő katonák laktanyáját gyanították korábban is.

 

A magyarországi tudományos ásatás híre bejárta a világsajtót. Nemrég a The New York Times közölt helyszíni riportot, most pedig két neves francia lap, a Le Figaro Histoire és a Le Monde jelentetett meg cikket az országunkban zajló kutatásról.

 

A Le Figaro Histoire cikkét itt, a Le Monde írását pedig itt tudják elolvasni.

Forrás: MTI/Kultúra.hu