Csergő Domokos zeneszerző kifejti, a mű cselekménye követi a Minótaurosz-legendát, amelynek meghatározó szimbóluma a labirintus. A középkorban spirituális értelmezése került előtérbe, a bűnbánat és az üdvözülés útját szimbolizálta.

„A labirintus útjai előadásunkban a felsoroltak mellett az emberi agytekervényekre is utalnak: a szereplők és ezáltal a néző is mindvégig egy bonyolult és szüntelenül változó világ problémáin elmélkedik, a kiutat keresve. Egy röpke óra alatt a szerelem, az egó, a magány labirintusában bolyongó szereplőinkkel együtt táncol a hallgatóság, miközben rockzenével társított szimfonikus popot hallgat” – fogalmaz a zeneszerző.

Jakab Melinda rendező-koreográfus elmondta, számára az Asterion ékszer, mely rengeteg szépséget, ki nem mondott gondolatot, érzelmet rejt magában. „Ezek jutnak majd felszínre a zenében, ezeket lehet viszontlátni a táncművészek szemében, mozdulataik harmóniájában vagy éppen kuszaságában. Átélve személyes beavatásunkat, mindannyian a labirintus középpontja fele száguldunk, egy jobb világ reményében” – mondtat Jakab Melinda.

Kulcsár Szabolcs karmester úgy vélekedik, igazi zenei labirintusba kalauzol minket Csergő Domokos Asterionja: azt az érzetet kelti, mintha a knósszoszi palota szobáiban kalandoznánk, mely mindegyikében más és más hangulat uralkodik. „Nehéz besorolni egyetlen műfaji meghatározásba, mégis egységes világot képez a pop, rock, jazz és az elektronikus zene szimfonikus ötvözésének egyedi zenebolygóján. Külön érdekessége, hogy felhangzik benne Szeikilosz sírverse, a legrégebbi teljes egészében fennmaradt zenei mű a világon: »Amíg élsz, ragyogj, ne bánkódj semmin, az élet csak rövid ideig tart, az idő véget vet neki«” – hívja fel a figyelmet a karmester. A Minótaurosz legendája köré épülő mű időutazás, amely a múlt, jelen, jövő idősíkjaival párhuzamosan az én belső idősíkjainak határait is feszegeti.

Mindannyian keressük a kinti és benti labirintusokban való tájékozódás eszközét, Ariadné fonalát, amelyre rábízhatjuk magunkat. Egy életút során egyszerre él bennünk a történet mindegyik főhőse, mi vagyunk a bezárt Minótaurosz, Thészeusz és a labirintus egyaránt.

Részletek itt.

Forrás és fotók: Kolozsvári Magyar Opera