A Petőfi Irodalmi Múzeum Asztali beszélgetések... című sorozatában disputák, estek, előadások, könyvek és kiállítások által kívánják a figyelmet felhívni a közös értékrendre. A következő esten, október 29-én Sztehlo Gábor evangélikus lelkészről beszélgetnek.

Tolnainé Kassai Margit: Óvoda az óvóhelyen – Feljegyzések a Sztehlo-gyermekmentésről Sztehlo Gábor evangélikus lelkésznek, a Világ Igazának egy eddig ismeretlen munkatársa kap nevet, arcot és hangot a Tények és tanúk című sorozatban megjelent kötettel. Tolnainé Kassai Margit banktisztviselő, fotográfus, 1944-45-ben a Jó Pásztor Bizottság gyermekotthonaiban bujkáló gondozónő memoárnaplója máig kéziratban rejtőzött.

A német megszállás és Budapest felszabadulása közötti időszakot megörökítő szöveg igazi felfedezés: olyan kisportrék sorát tartalmazza a mentett gyerekekről, a rájuk vigyázó, szintúgy bujkáló felnőttekről és az események sok más szereplőjéről, amelyek közel hozzák a budapesti zsidók üldözése, a menekülés és az embermentés, az ostrom és a háború utáni néhány hét mindennapjait. A szerző a legszörnyűbb körülményekről szólva is képes hol friss humorral, hol kesernyés iróniával, mindvégig rendkívül szórakoztatóan és elgondolkodtatóan írni. A memoárnaplót Kunt Gergely társadalomtörténész kísérő tanulmányával, jegyzetekkel és annotált névmutatóval jelenteti meg a Magvető Kiadó.

Az est beszélgetőtársai: Andrási Andor, a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítvány alapítója, a Sztehlo Gábor által életre hívott Gaudiopolis egykori polgára; Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke; Keveházi László, a Sztehlo Gábor által életre hívott Gaudiopolis első miniszterelnöke; Kunt Gergely, társadalomtörténész, Schmal Alexandra, a Tények és Tanúk című sorozat szerkesztője, Magvető Kiadó. Moderátor: Galambos Ádám evangélikus teológus.