Marina Abramovic szerb performanszművész lett a spanyol Nobel-díjként számon tartott Asztúria hercegnője-díj művészeti kategóriájának győztese idén. A zsűri az indoklásában korunk egyik legizgalmasabb alkotójaként méltatta a művészt, akinek több mint ötven éve tartó, új utakat feltáró pályafutását ismerték el a kitüntetéssel.

A performansz királynőjeként ismert Marina Abramovic 24 nemzet 59 jelöltje közül nyerte el az elismerést,

amelyet az elmúlt évben két világhírű zeneszerző, Ennio Morricone és John Williams kapott megosztva. A korábbi díjazottak közt szerepel Francis Ford Coppola, Woody Allen, Bob Dylan is.

Neve művészi körökben évtizedek óta fogalom,

széles körben legismertebb alkotása a 2010-ben, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) rendezett, A művész jelen van című performansz. Abramovic két és fél hónapon keresztül vörös, zárt hosszú ruhában, rezzenéstelen arccal ült egy asztalnál a múzeum nyitvatartási idejében, a látogatók pedig leülhettek vele szemben.

Az elismerést hagyományosan októberben adják át ünnepélyes keretek között, a spanyol királyi család jelenlétében. A díjazottak a világhírű Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós (17,8 millió forint) pénzjutalmat kapnak az elismerés mellé.

Nyitókép: Marina Abramovic szerb művész a Tisztító című kiállításának megnyitója alkalmából tartott sajtótájékoztatón Belgrádban, 2019. szeptember 21-én. Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic