A Szolnoki Művésztelep 1902-es alapításával hazánk legrégebbi művésztelepe, egyben Szolnok büszkesége, amely nemcsak magyar, de nyugat-európai szemmel is egyedülálló lehetőségeket kínál a képzőművészek számára.

A két éve kezdődött felújítás és fejlesztés első szakasza lezárult, a kolónia lakói visszaköltöztek, a 2002-ben megkezdett kulturális nyitás a Szolnoki Művésztelep szlogenje – Megújuló hagyomány – jegyében viszont tovább folytatódik, még inkább bekapcsolva Szolnok városát az ország és a nemzetközi művészeti élet vérkeringésébe.

A 2020. október 17-én 11 órakor kezdődő egész napos programsorozat, a Képzőművészet Ünnepe a Szolnoki Művésztelepen indul, ahol a megnyitó ünnepséghez a koncertet a Szolnoki Szimfonikus Zenekar szolgáltatja, a hangulati hátteret a Művésztelep ősparkja adja.

A program részeként 12 órától Szabó Ábel Munkácsy-díjas festőművész kiállításának megnyitójára is sor kerül, ezt követően 13 órától felavatják Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész domborművét, amellyel a nemrégiben elhunyt Nyolczas Nándor, kiváló barát, műpártoló, mecénás előtt tiszteleg a művésztelep mai alkotóköre. Ezután lehetőség lesz a Művésztelep közösségi tereinek, az új szobrász és grafikai műhely, valamint a húsz fő elszállásolására alkalmas tetőtéri szobák megtekintésére. Különleges alkalom az épülő Várkapu Látogatóközpontba szervezett körséta is, amelyet a Művésztelepet tervező építészek – Álmosdi Árpád és Csendes Mónika – , valamint a szolnoki vár feltárásnak régésze Dr. Kertész Róbert vezet.

Az egész napos program ideje alatt a grafikai műhelyben a Szolnoki Művésztelep kamarakiállítása tekinthető meg. A megnyitó ünnepség közkedvelt eseménye a 14 órakor kezdődő Festebéd, amely a két világháború közötti időszakban országosan is méltán elhíresült művésztelepi garden-partyk hagyományát, na meg a legújabb korszak ARTjáró Összművészei Fesztiváljait idézi meg.

A Szolnoki Művésztelepen induló programsorozat 16 órától a Damjanich János Múzeumban folytatódik a VII. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium kiállításával, melyet 17 órától a két helyszínen szervezett: TRANSZ A Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállítása követ az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Az egész napos program záró akkordja és egyben csúcspontja e nagykiállítás másik helyszínén, a Szolnoki Galériában zajló díjátadó gála.

Itt kell megemlíteni a nagykiállítás társrendezvényét, az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált is, amelynek díjátadója közvetlenül a képzőművészeti esemény után következik. A két rendezvény ezen a ponton fizikailag is csatlakozik egymáshoz, és hol máshol történhetne az ezt követő társasági esemény, együttlét, mint a Szolnoki Galéria és a Tisza Mozi által közrefogott varázslatos helyszínen, a Múzsák terén.

A kiállításra idén is a Szolnoki Képzőművészeti Társaság teljes tagsága, több mint 180 fő kapott felkérést, 150-180 munkát várnak, tárlatot digitális katalógus, kisfilm archiválja majd, mint a korábbi években is, amelyek a Szolnoki Művésztelep honlapján érhetők el. A kiállítók az egész országból, sőt határon túlról is érkeznek, jól reprezentálva a mai magyar képzőművészeti élet keresztmetszetét. Ennél azonban messzebbre is terjed a látóhatár, ezek a művészek mind ismerik, elismerik Szolnokot, mint jelentős és inspiráló gyűjtőpontot. Baráti, szakmai szálakkal kötődnek a sajátosan vonzó levegőjű kolóniához, kialakítva ezzel azt a szellemi közeget, amely 2002 óta épül és erősödik a megyeszékhelyen.