arany_janos_daloskonyv_600x407.png
Arany János daloskönyveFotó: youtube.com

Az Arany-dalok című gálahangversenyen Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta: 2017-ben az Arany János-emlékév bizottsága 150 pályázatot támogatott. A várakozásokat meghaladó érdeklődés az újraértelmezés iránti óriási igényt mutatja, ez az, amitől Arany valóban klasszikus marad és ez az, amitől az Arany-életmű kortárs inspiráció is egyben ? tette hozzá. ?Olyan örökség az övé, amely nemcsak irodalomtörténetünkben, hanem zenetörténetünkben is megkerülhetetlennek látszik? ? mondta az államtitkár, kiemelve, hogy a zeneszerzőversenyre 74 érvényes pályamunka érkezett.


arany_janos_zeneszerzoverseny_mti_600x454.png
Vigh Andrea rektor átadja a díjat Molnár Viktornak

A szerzők két kategóriában, zongorakísérettel előadott dallal vagy dalciklussal, valamint vonószenekari kísérettel előadott dallal vagy dalciklussal pályázhattak. Az első kategória díjazottjai 500, 300, illetve 200 ezer forint, a második kategória nyertesei egymillió, 600 ezer, illetve 400 ezer forint pénzjutalomban részesültek. A zsűri elnöke Meláth Andrea énekművész, a zsűri tagja Fekete Gyula, Dubrovay László, Jeney Zoltán és Vajda János zeneszerző volt.

Az Arany János-emlékév alkalmából meghirdetett zeneszerzőverseny zongorakísérettel előadott dal vagy dalciklus kategóriájának első helyezettje Molnár Viktor Vörös Rébék, második helyezettje Szalai Katalin Hagyaték című műve. A harmadik helyezett Kecskés D. Balázs Enyhülés, valamint Zámbó Jonatán János pap országa című műve. A vonószenekari kísérettel előadott dal vagy dalciklus kategóriában az első helyezett Szabó Barna Kintsugi, a második helyezett Dragony Tímea Virradás, a harmadik helyezett Sáry László Tamburás című műve.


arany_janos_zeneszerzoverseny_dijatado_mti_600x415.png
Vigh Andrea rektor átadja a díjat Szabó Barnának

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora kiemelte: küldetésüknek tartják, hogy elősegítsék az új művek születését és a zeneszerzőversenyek ennek fontos eszközei. ?Úgy érezzük, hogy az Arany János Zeneszerzőversennyel méltó módon tiszteleghetünk a lenyűgöző műveltségű Arany János emléke előtt? ? mondta, hozzátéve: azt is bizonyíthatják, hogy mai világunk fiatal zeneszerzői hidat képeznek tradíció és progresszió között. Változatosságot kínálnak, miközben a kortárs zenének sem kell feltétlenül hiányolnia azt, amit a közönség annyira szeret, a dallamot és a harmóniát.

Az Arany-dalok című gálahangverseny műsorán a díjnyertes zeneművek közül négy szerepelt, helyet kaptak a költő saját dalai, valamint Kadosa Pál, Reinitz Béla és Kodály Zoltán olyan művei is, amelyek Arany János-versekre születtek. A hangversenyen Halmai Katalin, Kiss Judit Anna, Rálik Szilvia, Szakács Ildikó, Philipp György, Najbauer Lóránt, Pataki Bence és Szappanos Tibor énekelt, Virág Emese és Kiss Péter zongorázott. A Liszt Ferenc Kamarazenekart Madaras Gergely vezényelte.

A rendezvényen részt vett Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is. A zeneszerzőversenyt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hirdette meg az Arany János-emlékév Emlékbizottságának támogatásával.


arany_janos_zeneszerzoverseny_ader_janos_mti_600x411.png
Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a díjátadón

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi/MTI