A fesztivál nagydíját, a közönségdíjat és a legjobb egész estés európai film díját is Gauder Áron Kojot négy lelke című alkotása nyerte, utóbbit megosztva kapta Nuno Beato Nagyapám démonjai című filmjével.

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a fesztivál zárónapján elmondta: a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál jóvoltából Magyarország hosszú évek óta viszonyítási pont a világ animációs seregszemléinek térképén. Elmondása szerint a fesztivál megerősítést jelent abban, hogy az animáció műfaja nemzetközi szinten dinamikusan fejlődő, energikus művészeti ág, amelyhez Magyarország is aktívan hozzájárul.

Az idei megmérettetésre 111 versenyalkotást neveztek, és 20 kategóriában osztottak ki díjakat. A fesztivál nagydíját, a közönségdíjat és a legjobb egész estés európai film díját is Gauder Áron Kojot négy lelke című alkotása nyerte, utóbbit megosztva kapta Nuno Beato Nagyapám démonjai című filmjével. A legjobb magyar egész estés játékfilm Pannónia-Matolcsy-díját Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című filmjének ítélte oda a zsűri.

A legjobb európai tévésorozatnak Inés Bernard Espina, Mélody Boulissiere és Clémentine Campos Patouille és az ejtőernyős magok című akotása bizonyult. A legjobb rövidfilmnek járó díjat Hegyi Olivér A szív kertje című munkája kapta. A legjobb magyar televíziós sorozat Bálint Ágnes-díját Buzási-Gyopár Orsolya vihette haza Szerintemezazegész: Szorít a ház című munkájáért. Glaser Kati a Városi legendák: Zongorizmus című alkotása ebben a kategóriában különdíjban részesült.

A legjobb tv-speciál díjat megosztva Vincent Patar és Stéphane Aubier Pánikfalva és Marc Robinet Télapó hadművelet című munkája kapta. A legjobb animációs munka díját Hárshegyi Vivien Felhők felett című filmjének ítélték oda. A legszínvonalasabb képi formanyelvért járó díjjal Fábián Nikolett Nyugvó köd című filmjét méltatták. A legjobb forgatókönyv díját Alexander Gratzer vihette haza az In the Upper Roomért. A legjobb diákfilm díját Palotás Adél Fények című alkotása kapta, Szucher Ágnes Szerelem a korona idején című filmjéért különdíjban részesült.

A legjobb alkalmazott animáció díját Egely Kati kapta a Canticuénticos: Hogy tudd, szeretlek című munkájáért. A legjobb első filmnek, csakúgy, mint a legjobb 3D-s filmnek járó díjat idén nem osztották ki.

Az Országos Diákzsűri díját az európai filmek kategóriában Nuno Beato Nagyapám démonjai című filmje kapta, különdíjban részesült Alain Ughetto a Kutyáknak és olaszoknak tilos! című alkotása. Fillér Máténak három munkájáért – Telexikon: Évtizedes közgazdasági tabukat dönt meg a koronavírus, Folkfonics – Szól a kakas és Tót Endre: Miért festek? – különdíjat adtak.

A Magyar Filmkritikusok díját Mira Zénó Fox Tossing című kisfilmje kapta, Hegyi Olivért különdíjban részesítették A szív kertje című munkájáért. A junior zsűri díját Csutorás Márton vihette haza Kigyógyulva című filmjéért. A kritikai írópályázat nyertese Bárány Bence lett, a második helyen Béres Mátyás, a harmadikon pedig Böhm Norbert végzett. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és az Országos Diákzsűri a magyar filmek díját Kühnel-Szabó Anita Apád című rövidfilmjének adta.

Nyitókép: Gauder Áron animációs filmrendező, a Kojot négy lelke című film rendező-forgatókönyvírója. Fotó: Bús Csaba / MTI