A jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A legjobb magyar film díját a Somogyvári Gergő rendezte Fanni kertje kapta. A fesztivál a nyertes alkotásokkal a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.

A legjobb emberi jogi dokumentumfilmet a Verzió felhívására jelentkezett, verseny alapon kiválasztott, nemzetközi hallgatókból álló ötfős diákzsűri választotta ki. A díjazott alkotás a holland Jessica Gorter rendezésében A Dmitrijev-ügy, amelynek főszereplője a hatóságok akarata ellenére a sztálinista terror áldozatainak tömegsírjait kutatta, míg végül letartóztatták és 15 évi kényszermunkára ítélték. A zsűri különdíjat adott Pascale Bourgaux Hawar, száműzött gyermekeink című alkotásának, mely az Iszlám Állam nemi erőszakból fogant gyermekeinek kérdésével foglalkozik egy anya szemszögéből.

A szekció nemzetközi zsűrije a legjobb dokumentumfilm címmel Boubacar Sangaré első egész estét dokumentumfilmjét, az Aranyásók című alkotást díjazta, melyben a 16 éves Rasmané több mint 100 méter mélyre ereszkedik le, hogy aranyat bányásszon Burkina Fasóban abban a reményben, hogy egy napon független lesz. A kategória különdíjasa Ibrahim Nash’at Hollywoodgate című munkája, amely a tálibokat követi egy éven át Afganisztánban, miközben azok kisajátítanak egy, az amerikaiak által hátrahagyott fegyverraktárat, és fundamentalista milíciából nehézfegyverzetű katonai rezsimmé alakulnak.

A magyar versenybe válogatott filmek nem csupán fontos témáikkal, karaktereikkel és drámai történeteikkel, hanem a dokumentumfilmes formanyelv következetes, magas színvonalú, kifejezetten kreatív használatával tűntek ki a mezőnyből a program kurátorai szerint.

A legjobb magyar dokumentumfilm Somogyvári Gergő Fanni kertje című alkotása lett. Az intim hangulatú film egy különös felnőttéválás-történeten keresztül mesél az emberi kapcsolatok és az elfogadás fontosságáról. Különdíjat kapott Lőrinczy Lia Aki még lehetek című filmje, mely egy rendkívüli anya története, aki mindent túlélt, hogy a gyerekeivel legyen.

A Doc Future diák- és elsőfilmes versenyt is nemzetközi zsűri értékelte. A különdíjat Paczolay Zsófia Budapest siló című filmje kapta. Az alkotás költői és kegyetlenül őszinte látlelet a 21. századi munkásokról és egy jól ismert város ismeretlen arcáról. A Doc Future díj nyertese Tea Vidović Dalipi Snajka: elvárások naplója lett. A filmben a koszovói roma Mirsad és a horvát Tea összeházasodik, de szerelmük és toleranciájuk ellenére felszínre kerülnek a köztük levő különbségek, amelyek mélyen gyökereznek kultúrájukban és neveltetésükben.


6564599655856fd1365c0f9c.jpg
Jelenet a Snajka: elvárások naplója filmból

Idén első alkalommal két korábbról jól ismert szekció egyben verseny is volt: a Képkereső és az Antropocén versenyszekciókban is hirdettek győzteseket.

A Képkereső verseny filmjei archív és mai felvételek segítségével teremtenek új formát a történetmeséléshez. A különdíjat Damir Markovina Menekülők című filmje nyerte. A film egy hibrid dokumentumfilmes esszé, a ’90-es évek elejének emlékeiből szőtt mozaik a bosznia-hercegovinai Mostar város középiskolásainak egy generációjáról, akik a felnőtté válás küszöbén egy pusztító háborúval szembesülnek. A zsűri a New Frontier díjat Cyril Aris Tánc a vulkán peremén című művének ítélte. 2020 augusztusában katasztrofális robbanás történt a bejrúti kikötőben. A nyertes film egy filmes stáb küzdelmeinek krónikája.

A klímaváltozás emberi jogi összefüggéseire reflektálva a Verzió az Antropocén szekcióba a Föld jövőjéért aggódó dokumentaristák alkotásait válogatta be. A különdíjat Jacquelyn Mills A magány földrajza című alkotása nyerte. A kísérleti dokumentumfilm egy távoli földdarabon, az Atlanti-óceán északnyugati részén, a Sable-szigeten játszódik. A legjobb környezetvédelmi dokumentumfilm Sarvnik Kaur Árral szemben című filmje lett, amelynek főszereplői a koli kasztba tartozó két jó barát, akik halászként dolgoznak Mumbaiban, és akiket kilátástalan helyzetbe hoz a tengeri élővilág pusztulása.


65645a75f04ed77b4a38f9e5.jpg
Jelenet az Árral szemben című filmből

Oksana Sarkisova fesztiváligazgató szerint az idei verseny a kreativitás, kitartás, szolidaritás és együttérzés ünnepe. „A dokumentumfilmnek páratlan képessége van arra, hogy bemutassa a minket közelről és távolról körülvevő valóságot, és közelebb hozzon bennünket egymáshoz. Rávilágít fontos kérdésekre, egyúttal gyógyít is a közös figyelem által” – mondta. A leköszönő fesztiváligazgató további sok sikeres Verzió-kiadást kívánt a következő évekre.

A fesztivál a nyertes filmekkel és különprogramokkal november 29-ig folytatódik Budapesten a Toldi és Corvin Mozikban, valamint a CEU Nyitott Galériájában, ahol a Vektor VR kiállítást tekinthetik meg a virtuális valóság filmek iránt érdeklődők.

Nyitókép: jelenet az Aranyásók című filmből. Fotók forrása: Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál