Kétnapos Bálint Tibor-emlékkonferencia zajlott Kolozsváron, a Vallásszabadság Házában Bálint Tibor 90 – Textusok, kontextusok címmel, az író születésének 90. évfordulójára emlékezve.

A kétnapos nemzetközi emlékkonferencia szervezői a Helikon irodalmi folyóirat, a Bálint Tibor Baráti Társaság, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Bukaresti Egyetem.

December 16-án az irodalomtörténeti előadás-sorozatokat követően a konferencia szervezői kiosztották a Bálint Tibor-emlékdíjat az író munkásságának megismeréséhez és értelmezéséhez való értékes hozzájárulás elismeréseként. A díjazottakat Bányai Éva irodalomtörténész, a Bukaresti Egyetem oktatója és Bartha Katalin Ágnes, a kolozsvári BBTE oktatója, a Kriterion Kiadó kutatója méltatta.

Bálint Tibor-emlékdíjban részesült Tamás Gáspár Miklós, fontos elméleti munkái közül különösen A punga című esszéjéért, a díjazott azonban nem tudott részt venni a díjkiosztó ünnepségen. A szervezők továbbá Dávid Gyula irodalomtörténészi tevékenységét jutalmazták. A díjkiosztót követően kerekasztal-beszélgetés zárta a konferencia első napját, amelyen Dávid Gyula, Demeter Zsuzsa, Egyed Emese és Vida Gábor vettek részt.

Az emlékkonferencia előadói Antal Balázs, Balázs Imre József, Bányai Éva, Barcsay Andrea, Berki Tímea, Boka László, Cseke Péter, Dávid Gyula, Demeter Zsuzsa, Egyed Emese, Gintli Tibor, Horváth Csaba, Németh Zoltán, Pál-Lukács Zsófia, Papp Ágnes Klára, Szajbély Mihály és Tapodi Zsuzsa.

Nyitókép: Dávid Gyula átveszi a Bálint Tibor-emlékdíjat. Forrás: Helikon folyóirat