Átadták a Benczúr Gyula Rajziskolát csütörtökön a Nógrád megyei Benczúrfalván Benczúr Gyula festőművész halálának századik évfordulóján. A művészeti oktatás és tehetséggondozás mellett alkotóház is működik majd az intézményben, amelyet a Pro Arte et Natura Alapítvány építtetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatásával.

A 25 éve létrehozott Pro Arte et Natura Alapítvány fő
célként azt tűzte ki, hogy foglalkozzanak azokkal a nemzeti értékekkel, amelyeket
a kommunizmus idején ideológiai okokból szándékosan feledtetni akartak –
mondták a társalapítók, Lipthay Erzsébet és férje, Lipthay Antal az eseményen.   

Az alapítvány csaknem húsz éve tart alkotótáborokat, öt éve
gyermekrajztábort. Az iskolával egész évben tarthatnak különböző tematikájú
tanfolyamokat, de a ház otthont ad az odalátogató alkotóművészeknek is. A
Katona József úti épület egy régi tájjellegű, helyi védettségű parasztház
helyreállításával, és egy új, modern rész hozzáépítésével készült el.

A Szécsényhez tartozó Benczúrfalva (1927-ig Dolány) nevét az ideköltözött és itt elhunyt festőművész, egyetemi oktató tiszteletére vette fel. Benczúr Gyula 1844-ben Nyíregyházán született, és a nógrádi faluban halt meg 1920. július 16-án. A 19. századi magyar történelmi festészet kiemelkedő alakja, munkái közé tartozik a Hunyadi László búcsúja, a Budavár visszavétele, az Ezredéves hódolat, vagy a Vajk megkeresztelése.

Az ünnepségen felolvasták Kásler Miklós miniszter levelét, aki úgy fogalmazott: azok a diákok, akik itt tanulhatnak, nemcsak a kiváló festő örökösének érezhetik magukat, hanem biztosak lehetnek abban is, hogy meg fognak ismerkedni azokkal az értékekkel, azzal a hittel, amelyek Benczúr életét meghatározták.

Fotó: MTI/Komka Péter