Október 24-én, a magyar operett napján gálaműsor kíséretében adták át a Budapesti Operettszínház díjait, így kiderült, ki kapja a legígéretesebb fiatal művésznek járó díjat, hogy ki volt az évad musical- és operettszínésze, valamint hogy ki nyerte el a Musica Hungarica Kiadó életmű- és nagydíját.

Kálmán Imre születésének, illetve Lehár Ferenc halálának dátuma, október 24. minden évben a magyar operett napja. A Budapesti Operettszínház társulata ilyenkor nagyszabású gálaműsorral ünnepel, és ekkor adják át a magyar operett napjához kapcsolódó díjakat is a teátrumban. Idén azért volt különleges a nagyközönség által is várva várt esemény, mert Magyarország kormánya a százéves Budapesti Operettszínház iránti tisztelete jeléül 2023-at a magyar operett évévé nyilvánította.

Mint ahogyan Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója fogalmazott a gálaesten: „Ez a nagyszabású intézmény igazolja egy teljes évszázada, hogy a magyar operett nemzeti kulturális örökségünk egyik fényesen csillogó ékköve. Úgy gondolom, minden adott ahhoz, hogy a magyar operett ismét világhódító útra induljon, és újra meg újra bebizonyítsa, hogy ebben az összművészeti színpadi műfajban világelsők vagyunk. A magyar operett évének, az Operettszínház százéves jubileumának fő attrakciója színházunk új ősbemutatója lesz. A színházpalota építőjének, a nagyszerű européer mulattatónak, aki nemcsak a budapestieket, de Európa innenső felét is megtanította kulturáltan mulatni, vagyis Somossy Károlynak az életét feldolgozó nagyoperettet november 17-én, 18-án és 19-én mutatjuk be itt, az Operettszínházban a már jól bevált hármas szereposztásban, Az Orfeum mágusa címmel.” A magyar operett napján a díjakat Kiss-B. Atilla főigazgató, valamint Éliás Tibor, a Musica Hungarica Kiadó alapítója adta át.


653921315a0803f83bda8cb3.jpg
Az évad legígéretesebb ifjú művészének járó Marsallbot-díjat Kiss-B. Atilla adta át Drahos Evelinnek

Az évad legígéretesebb ifjú művészének járó Marsallbot-díjat Drahos Evelin kapta. A fiatal szoprán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikusének-szakán szerezte énekművészi, dal- és oratóriumművészi oklevelét, illetve művésztanári diplomáját. A nézők korábban már megismerhették az István, a király Gizellájának szerepében, illetve A Szépség és a Szörnyetegben Babette-et alakítva. Számos hazai és nemzetközi szakmai versenyen szerzett dobogós helyezést. Kamaratársával, Szives Mártonnal közönségdíjat és különdíjat nyert a Versünnep Fesztiválon, harmadik díjat kapott Olaszországban, és első díjas lett a moszkvai és a szerbiai World Open Online Music Competition nemzetközi kortárszenei versenyen. Huszka Jenő Mária főhadnagy című nagyoperettjében Panniként nyújtott kiváló alakításáért kapta az évad Marsallbot-díját.

Az évad musicalszínésze akár az évad operettszínésze is lehetne, hiszen mindkét műfajban sorra remekel. Szubrettként mutatkozott be 2019-ben, majd sorra bizonyított mind operett-, mind musicalfőszerepekben. Legutóbb primadonnaként is láthatták a nézők, a Mária főhadnagy címszerepében is kiváló alakítást nyújtott. A Monte Cristo grófja című musical Mercedesének kitűnő megformálásáért 2023-ban Az évad musicalszínésze díjat a Bársony Rózsi-díjjal 2020-ban kitüntetett Széles Flóra kapta.

Az évad operettszínésze-díjat idén két művész is elnyerte. Laki Péter az Operettszínházban eddig főleg táncoskomikus-szerepekben remekelt. Az elmúlt évadban azonban bonvivánként is színpadra lépett, és ebben a szerepkörben is tündökölt. Huszka Jenő Mária főhadnagy című nagyoperettjében Jancsó Bálint huszárfőhadnagy szerepének magas művészi színvonalon való megformálásáért Az évad operettszínésze díjat kapta.

A másik díjazott Ninh Duc Hoang Long lett. A víg özvegyben Camille de Rosillont játszva mutatkozott be az Operettszínházban 2019-ben. Azóta számos gálán vált a közönség kedvencévé, beleértve a Budavári Palotakoncerteket. Rendszeresen fellép a Magyar Állami Operaházban, és számos szakmai megmérettetés győztese. Két külön évben, külön korcsoportban lett a Simándy József Nemzetközi Énekverseny első díjasa, és kategóriagyőztese a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutatónak. A mosoly országa című nagyoperettben Szu-csong szerepének világszínvonalú megszólaltatásáért kapta meg Az évad operettszínésze díjat.


653921b8885b224d6a8b630e.jpg
A Musica Hungarica Kiadó életműdíjasa, Bellai Eszter

A Musica Hungarica Kiadó életműdíját Bellai Eszter kapta. Bellai Eszter a Győri Nemzeti Színházban szinte az összes szopránszerepet elénekelte az opera és az operett, illetve az oratóriumok terén, kiemelkedően magas művészi színvonalon. Kiss-B. Atilla személyes partnereként Gilda, Melinda, Aida, Cso-cso-szán, vagy éppen a Mária főhadnagy Antóniája szerepében is elismerést szerzett Győrben, Szegeden és a Magyar Állami Operaházban egyaránt. Zeneakadémiai tanulmányai végeztével, 1982 és 1984 között az Operettszínház ösztöndíjasa volt. Énekelte, játszotta több rendezésben is Kacsóh Pongrác János vitézének Iluskáját, akárcsak a francia királylányt, továbbá Lizát a Marica grófnőből. A Csárdáskirálynő Sylviáját Mexikóban és Sydney-ben, a Víg özvegyből Glavari Hanna szerepét Magyarországon kívül Ausztriában és Németországban is számos alkalommal sikerre vitte. Énekelt továbbá Olaszországban, Finnországban és Franciaországban. A musicalrepertoárból főleg A muzsika hangja és az Apácák című darabok említendők. A Győri Nemzeti Színház Örökös Tagja.

A Musica Hungarica Kiadó nagydíjasa Dolhai Attila lett, aki musical- és operettszerepekben, csakúgy, mint rockoperában egyaránt remekel, a közönség nagy kedvence. Számos önálló estet is adott már az Operettszínháztól a Margit-szigeten át Magyarország és a határon túli magyarok lakta területek számos koncerthelyszínén. Kukorica Jancsi, Tasziló, báró Draskóczi Ádám, Koppány, Guido Contini és Edmond Dantes mellett hosszan sorolhatók sikeres szerepei. Jászai Mari-díjas, érdemes művész.

Fotók: Juhász Éva