Átadták pénteken a 198 millió forintos kormánytámogatással felújított Ermel-Vojnits-mauzóleumot és a műemlék körül fekvő, Perczel Mór 1848-as honvédtábornok sírjának is helyet adó Perczel-sírkertet Bonyhádon.

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a felújítással a múlt egy fontos darabja méltó módon születhetett újjá. Hangsúlyozta: az elmúlt években sok száz templom újult meg a Kárpát-medencében, a vár- és kastélyprogramban „bús düledékekből” lett újra a múltat bemutató, a környék turisztikájába is beilleszthető építmény.

A Perczel család története összeforrt Bonyhád és az ország életével.

A Perczelek az oszmánok elleni háborúk idején jöttek Magyarországra. Második nemzedékük már magyarosan írta a nevét, magyar nemes volt. Perczel Mór a honvédsereg legradikálisabb tábornokaként küzdötte végig a szabadságharc ráeső részét. Perczel Bélát elhurcolta a Gestapo, mert a nácik a Volksbund terjeszkedésének egyik legnagyobb akadályát látták benne. A svábok kitelepítése után a családot is elűzték, Bonyhád azonban nem felejtette el őket. Az évente március 15-én megtartott Perczel-találkozó összegyűjti a családot, és ekkor a város a saját múltjával is találkozik.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkár ismertette: a sírkápolna és környezete teljes felújításon esett át. Az épületet 234 négyzetméternyi belső díszítő festés, 16 ólomüvegablak, új vörösréz tető ékesíti. Az építés idején a térbe függesztett mécses, az oltár és a teljes pirogránit homlokzati burkolat egyaránt a Zsolnay-gyár terméke volt, 115 évvel később is a vállalat segítette a felújítást. A restaurált stallumok, tölgyajtók újra méltó díszei a térnek.

A Kálvária-dombon – amely a nemzeti sírkert része – nyugszik mások mellett Perczel Mór honvédtábornok, Perczel Dezső országgyűlési képviselő, belügyminiszter, egykori házelnök, Perczel Béla nyugalmazott főispán, a Hűséggel a hazához mozgalom alapító tagja, Perczel Bertalan katolikus kántor, Perczel Etelka leszármazottja. Az államtitkár megemlítette: bízik abban, hogy a felvidéki Tőketerebesen Andrássy Gyula egykori külügyminiszter családi mauzóleumát is sikerül rendbe tenni.

A bonyhádi Kálvária-dombon álló mauzóleumot 1905 és 1907 között Ermel-Vojnits Erzsébetnek, Perczel Etelka – Vörösmarty Mihály múzsája – és Vojnits Barnabás lányának építették neogótikus stílusban Aigner Sándor tervei alapján. 2002 óta áll műemléki védelem alatt. A kápolna berendezésének legértékesebb része a Zsolnay-kerámiából készült oltár Mária-szoborral.

Fotók: MTI/Kiss Dániel