Átadták pénteken a felújított gyalui várkastélyt, amely az Erdélyi Hagyományok Alapítvány irányítása alatt kulturális központként működik.

A Kolozsvárhoz közeli Rákóczi–Bánffy-kastélyt uniós alapokból, román és magyar kormánytámogatással újították fel, miután Nagy Elek magyarországi üzletember tíz éve megvásárolta a Barcsay családtól. A régi pompájában ragyogó kastély megnyitóján több száz meghívott volt jelen.

Semjén Zsolt felidézte: egy éve Bonchidán nyitott meg Bánffy Miklós-kiállítást és a megújult kastélyt, most pedig Gyalun tehette ugyanezt. Történelmi tettnek nevezte, hogy Barcsay Tamás korábbi tulajdonos visszaszerezte a kommunizmusban államosított kastélyt, Nagy Elek pedig megvásárolta. Felidézte: a román állam ötmillió euró uniós finanszírozást szerzett a felújításra, mely nem bizonyult elegendőnek, ezért ezt a magyar állam 850 millió forintos támogatással egészítette ki.

Nagy Elek, az Erdélyi Hagyományok Alapítvány alapító elnöke felidézte: tíz éve a kastély szinte az enyészeté lett, ezért úgy érezte, felmenőihez méltó küldetése, hogy megmentse a kastélyt a szűkebb és tágabb közösség szolgálatára.

DKIGA20240517002.jpg
Ablak a felújított gyalui várkastélyon

Beszélt a hely kulturális jelentőségéről, kifejtve: a római castrumra és a várkastélyra külön is jövőt lehetne építeni. „Az én szándékom szerint a jövő gyalui várkastélya nem kizárni, hanem befogadni fogja a falakon belülre a falakon túli világot” – mondta.

Emlékeztetett édesapja, Méhes György 1944-ben megjelent Magyarok és románok című cikkére, melyben a magyar és román nép együttéléséről írt, szerinte a kastély is a kultúrák találkozására ad teret. Gyerekei hasonló szellemiségben vezetik majd az alapítványt, amelyet ellenkező esetben az Erdélyi Református Egyházkerületre bízott – mondta.

Kolumbán Vilmos József, az egyházkerület püspökhelyettese felidézte: 600 év alatt a gyalui kastély kilátástalan időket is megélt. Ma ez a kastély szebb, mint valaha. Azt a célt szolgálja, hogy ráirányítsa figyelmünket múltunkra, hovatartozásunkra, ugyanakkor összekapcsolja a múltat a jövővel és szellemi életünk védelme legyen.

Az eseményen felszólalt Barcsay Tamás korábbi tulajdonos és Tóthfalusi Gábor építész is, aki a felújítás folyamatát és nehézségeit ismertette.

DKIGA20240517026.jpg
Weisz Attila művészettörténész beszédet mond a felújított gyalui várkastély átadóünnepségén

A kastély történetét Weisz Attila művészettörténész ismertette, amit Gyalu, ahol a történelem újjászületik című állandó tárlat is bemutat. A kulturális központban multifunkcionális rendezvénytermek vannak, a tervek között ezek bebútorozása, a kert és a castrum felújítása is szerepel.

A kastélykertben, amely a Várkert Fesztiválnak szokott otthont adni, péntek délután a belső udvaron nyílt napok kezdődtek, amelyek szombaton is folytatódnak: középkori várjátékok és gyermekfoglalkozások, kalotaszegi muzsika és koncertek is várják a környékbelieket.

A Kolozsvártól húsz kilométerre található, négy sarokbástyás, négyzet alakú, hatvantermes gyalui Rákóczi–Bánffy-kastély államosítása előtt Bánffy Katinka grófnő tulajdonában állt. 2002-ig kisegítő iskola működött benne, unokája, Barcsay Tamás történész hét év után vehette birtokba. Első írásos említése 1439-ből való.

DKIGA20240517033.jpg
Reneszánsz kandalló párkánya egy erdélyi püspökre utaló felirattal

Fotók: Kiss Gábor / MTI