A négy évig tartó felújítási és restaurálási munkálatok alatt teljesen megújult Erdély egyik legfontosabb műemlék épülete.

Marosvásárhely kultúrpalota MTI 01.jpg
A felújított marosvásárhelyi Kultúrpalota Tükörterme Fotó: MTI / Kiss Gábor

Az A kategóriás műemlék a Regionális Operatív Program keretében újult meg. A beruházás összértéke 10,9 millió lej (834 millió forint), ebből mintegy hatmillió lej (459 millió forint) volt az uniós támogatás.

A Marosvásárhely híres városépítő polgármestere, Bernády György által építtetett szecessziós ingatlan felújítására 2017-ben írták alá a támogatási szerződést. A munkálatok 2019-ben kezdődtek el, de a folyamatos késések miatt a megyei közgyűlés szerződést bontott a kivitelezővel, és másik cégre bízta a munkát.

Felújították az épület főhomlokzatait, külső nyílászáróit, a főbejárat villamos berendezéseit, a megyei könyvtár udvarának kerítését. A tetőszerkezetet is megjavították, a sérült cserepeket, kúpcserepeket és csúcsdíszeket a pécsi Zsolnay vállalat által gyártott, az eredetivel megegyező kerámiaelemekkel pótolták. Restaurálták a homlokzati fém díszítőelemeket és feliratokat, a külső kőelemeket és mozaikokat.

Marosvásárhely kultúrpalota MTI 02.jpg
A felújított marosvásárhelyi Kultúrpalota koncertterme. Fotó: Kiss Gábor / MTI

A palota leglátványosabb részének tartott Tükörteremben felújították a belső burkolatokat, a vászonképeket, a lámpákat, a lambériát és a parkettát, helyreállították a falak, oszlopok és a mennyezet eredeti díszítését. Belső javításokat végeztek a megyei könyvtár lépcsőházában, míg a koncertteremben megjavították az orgonát.

A Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján 1911 és 1913 között épült háromemeletes palota homlokzatát Körösfői-Kriesch Aladár A magyar kultúra apoteózisa című mozaikja díszíti. A négy bejárati ajtó fölötti bronzreliefek Liszt Ferencet, Szent Erzsébet legendáját, a két Bolyait, Aranka György írót és az első Nyelvművelő Társaság megalapítását, illetve Erkel Ferenc Bánk bán című operájának egyik képét jelenítik meg.

Az épületben hangversenyterem, kiállítóterek és több reprezentatív terem is található. A legszebb a Tükörterem: 12 színes üvegablak díszíti, amelyek a székely mondavilág és népballadák jellegzetes képeit örökítik meg.