Az idei Pro Orchestra díjakat az alapítóknak, prof. Dr. Oláh Attilának, Petz Dávidnak és Szekeres Istvánnak ítélték oda, akiket Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója köszöntött a december 9-i Duo Daniel című bérletes hangversenyen.

Az együttes 2018-ban ünnepelte hivatásossá válásának 50. évfordulóját. A társulat a jubileumi évben megalapította a Pro Orchestra díjat azzal a céllal, hogy kifejezze tiszteletét és megbecsülését mindazon személyek, cégek és közösségek iránt, akik tevékenységükkel, támogatásukkal segítik a zenekar szellemi és anyagi gyarapodását.

Az alapítás évében e kitüntető címet először a főtámogatóknak, Győr városának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (későbbi Kulturális és Innovációs Minisztériumnak), valamint a főszponzornak, az Audi Hungaria Zrt.-nek adományozta. A következő évben, 2019-ben dr. Szekeres Tamást, a Széchenyi István Egyetem korábbi rektorát tüntette ki a társulat munkáját segítő erőfeszítéseiért, amelyekkel hozzájárult a zenekar hazai és nemzetközi hírnevének öregbítéséhez. Az ünnepi eseménysorozatot félbeszakította a 2020-as járványhelyzet, 2021-ben Vidos Tibor, a Győri Filharmonikus Zenekar kiemelt rendezvényeinek műszaki lebonyolításában végzett önzetlen és magas színvonalú munkájáért vehette át az együttes Pro Orchestra díját.

Az idei év egy újabb fordulópontot hozott a Győri Filharmonikus Zenekar életében, létrejött a Pro Orchestra Alapítvány. A kezdeményezés zenetörténeti jelentőséggel bír: a bőkezű lokálpatrióták, a győri alapító tagok nemcsak anyagilag, de kiállásukkal is markánsan jelzik mind a közönség, mind a város közössége felé, hogy a zenekar értékteremtő munkája támogatásra érdemes. Alapvetés, hogy a fenntartói városi és kormányzati, valamint a főszponzori támogatás mellett a civil mecenatúrával erősödjön a Győri Filharmonikus Zenekar anyagi bázisa.

Az együttes az idei Pro Orchestra díjakat az alapítóknak, prof. Dr. Oláh Attilának, Petz Dávidnak és Szekeres Istvánnak adományozta. Az üvegplasztikát és a támogatást méltató oklevelet Fűke Géza igazgató nyújtotta át a három díjazottnak a december 9-i esten, amelyek közreműködtek a társulat szólóklarinétosai, Anderkó Dániel és Daniel Gurfinkel, a zenekart Arkady Beryn vezényelte.

A nyitóképen a 2023-as Pro Orchestra díjazottak. Fotó: Győri Filharmonikus Zenekar / Mekliz Fotóstúdió