fbpx

Átadták a gyulai könyvtár felújított gyermekrészlegét

A könyvtári világnak meg kell újulnia, az intézményeket közösségi színtérként kell működtetni – mondta Fekete Péter kulturális államtitkár kedden Gyulán, ahol átadta a Mogyoróssy János Városi Könyvtár felújított gyermekrészlegét.

Mint a politikus hangsúlyozta, a gyerekeket vizuális robbanás éri, a nyomtatott könyvek kiesnek a kezükből, ebben a környezetben kell a könyvtáraknak versenyezniük értük. Gyulán jó választ adtak erre a kihívásra – jegyezte meg. Fekete Péter kiemelte, hogy a kulturális ágazat részéről soha nem látott összefogás mutatkozik az Ukrajnából érkező menekültek iránt. Színházak, könyvtárak kisbuszai állomásoznak a határnál, az intézmények gyűjtéseket szerveznek, a Nemzeti Művelődési Intézet kidolgozott egy applikációt a szálláshelyek elosztására, a Nemzeti Színház befogadta a teljes beregszászi társulatot, a kijevi és a harkovi artistaképző Budapestre költözött – sorolta.

Kovács József, Békés megye 3. választókörzetének fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a beruházással azonosak lettek a gyermekkönyvtár minőségi körülményei a nívódíjat is nyert felnőtt olvasóteremével. A politikus felelevenítette, hogy az épület egykor városháza, majd román iskola volt, az emeleti, felnőtt olvasótermet 1986-ban adták át. Az országgyűlési képviselő elmondta, a városi könyvtár gyermekrészlegének felújítását az államtitkár saját keretéből biztosított 15 millió forintos támogatásból valósították meg.

Kovács József, Békés megye 3. választókörzetének fideszes országgyűlési képviselője

Dési János igazgató kifejtette, hogy az összegből kifestették a részleget, új, mozgatható polcrendszert és új bútorokat vásároltak. A polcokat pillanatok alatt át tudják úgy alakítani, hogy a részleg rendezvénytérré váljon. A korábbi ifjúsági hanglemezkölcsönző helyén beépített projektorral, hangfalakkal, vetítővászonnal rendelkező „tinikuckót” alakítottak ki, ahol foglalkozásokat lehet tartani.

Számítógépek ugyan nincsenek a gyermekkönyvtárban, de a wifi-hálózatot kiépítették – mondta, hozzátéve, hogy hitük szerint csak úgy lehet okos felnőtteket nevelni, ha már gyerekkorban vonzó szolgáltatásokat nyújtanak számukra. Görgényi Ernő polgármester örömét fejezte ki, hogy ismét egy értékes épített környezeti tér újult meg, a felújítást pedig gyulai mesterek végezték. Külön kiemelte, hogy a polcok kialakítása a gyulai várra emlékeztet.

A gyulai könyvtár gyermekrészlegének napi átlagos látogatószáma iskolai csoportok látogatásakor, valamint a sakk- vagy a gyöngyfűző szakkör napjain 60-70 fő körül mozog.

Nyitókép: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, Kovács József, Békés megye 3. választókörzetének fideszes országgyűlési képviselője, Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) polgármester és Dézsi János igazgató (b–j) a Mogyoróssy János Városi Könyvtár felújított gyermekrészlegének átadásán Gyulán 2022. március 22-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A rovat további cikkei