A táncház napja előestéjén ünnepi népzenei koncerten adták át a díjakat. A vándorhegedűt, Halmos Béla egykori hangszerét érdemei elismeréséül Ifjabb Gelencsér János, a Dobroda zenekar Junior Príma-díjas prímása, zeneiskolai tanár kapta. A táncházmozgalomban végzett kimagasló szakmai és közösségi munkájáért a Halmos Béla-emlékérmet Vasváry Annamária szerkesztőriporternek és műsorvezetőnek ítélte oda a szakmai kuratórium.

A Hagyományok Háza által alapított Halmos Béla-vándordíjat, a legendás népzenész és népzenegyűjtő egykori mesterhegedűjét olyan, táncházban muzsikáló, 40 év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó muzsikus kaphatja, aki munkássága során élő kapcsolatot tart a határon túli magyar közösségekkel is.

Idén a vándorhegedűt Ifjabb Gelencsér János prímásnak ítélte oda a szakmai kuratórium.

Ifjabb Gelencsér János az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola és az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a Dobroda zenekar prímása és vezetője. A fiatal népzenész 2018-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékén. Korosztályának egyik legsokoldalúbb, legvirtuózabb prímása, aki a hegedű mellett játszik cimbalmon, brácsán és bőgőn is. Hangszeres és vokális népzenét gyűjtött Erdélyben és északkelet-magyarországi területeken. Fáradhatatlanul és nagy szakmai felkészültséggel, hozzáértéssel, őszinte lélekkel oktatja a felnövekvő generációt szűkebb hazájában és a felvidéki magyarok körében. A felvidéki Hagyományok Háza Hálózat népzeneoktatójaként nagyrészt Gelencsér Jánosnak köszönhető, hogy a Felvidéken újra beindult a népzenetanítás. Több prímásverseny díjazottja, 2017-ben Junior Príma díjban részesült.

A Hagyományok Háza Baráti Köre által alapított Halmos Béla-emlékérem a táncházmozgalomban folytatott kimagasló szakmai és közösségi háttérmunkát hivatott elismerni.

2021-ben Vasváry Annamária, a Kossuth és Dankó Rádió szerkesztőriportere és műsorvezetője érdemelte ki az emlékplakettet. Vasváry Annamária hosszú évek óta segíti a magyar népművészet, néphagyomány értékeinek, a folklorisztika, a néptánc és népzenetudomány eredményeinek széles körű megismertetését. 1991 óta a Magyar Rádió népzenei műsorainak szerkesztőriportere, számos interjút készített a néprajztudomány kiemelkedő alakjaival, a táncház, a népzene és a világzene jeles hazai képviselőivel. Több ízben folytatott beszélgetést Halmos Bélával a Népzene határok nélkül műsorában, tudósított a Halmos Béla-emlékkoncertekről, a Halmos Béla-program működéséről és a Halmos-hagyaték sorsáról is. Többek között neki köszönhetjük a néprajzi, népzenei kiadványok ismertetését, a néprajzi archívumok, múzeumok vagy kiállítások bemutatását a rádió közönsége számára.

Május 8-án tizedik alkalommal rendezik meg a táncház napját az első magyarországi városi táncház évfordulójának tiszteletére. A jeles nap előestéjén tartott díjátadón és ünnepi népzenei koncerten három táncházas zenekar, a Békés Banda, a Berka Együttes és az Erdőfű Zenekar lépett fel.

Nyitókép: Ifjabb Gelencsér János. Fotó: Komka Péter