A február 24. és 27. között megrendezett fesztiválra idén összesen 186 alkotást neveztek be, és tizenhat ország filmes alkotói jelentek meg. Az első fesztivált a járványhelyzet miatt még online tartották meg, de ezúttal már lehetőség volt a magyar alkotók, szakemberek meghívására. A PIHFF vendégül látta a Színházi és Filmintézet hallgatóit és tanárait is; a délután látott filmeket a hallgatók másnap megbeszélték oktatóikkal.

Buvári Tamás Magdolna című filmje a fődíj mellett még két elismerést kiérdemelt: a stábtagok közül Tóth Zsolt a legjobb operatőr díját, Szirtes Edina Mókus pedig a legjobb filmzenéért járó elismerést nyerte el.

A Paula Cons La isla de las mentiras (A hazugságok szigete) című alkotásában szereplő Nerea Barros játékát a legjobb női főszereplő díjával ismerte el a zsűri.

Több díjat kapott a világhírű orosz filmes, Gleb Panfilov Ivan Gyenyiszovics című filmdrámája is: Gleb Panfilovot tüntették ki a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró díjaival, Filip Jankovszkij pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést nyerte el.

A leginspiratívabb filmnek járó díjat a Tükörkép című animáció rendezője, Králl Kevin nyerte el, akivel itt beszélgettünk.

A zsűri különdíját a fiatal namíbiai rendezőnő, Desiree Kahikopo-Meiffret White Line (Fehér vonal) című alkotása, Pápa város különdíját pedig Elekes Gergő és Gallai József rövidfilmje, A gyermekfaló kapta meg.

A III. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivált a tervek szerint 2023 áprilisában rendezik meg.

Fotók: Pápa és Vidéke/Babos Petra