fbpx

Átadták a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál díjait

A Kárpát-medence természeti értékei szekcióban a hosszú filmek kategóriában Szendőfi Balázs Volt egyszer egy vadvízország című alkotása kapta az első helyezést.

Május 19. és 21. között rendezték a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kezdeményezte IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivált a Gödöllői Királyi Kastélyban. A fesztiválra 1260 filmet neveztek, az előválogatást követően 50 produkció versenyzett az elismerésekért.

A nemzetközi szekcióban három kategóriában hirdettek nyertest.

Az ifj. Vitray Tamás operatőr, biológus, szakíró, a National Geographic magyarországi főszerkesztőjéből, a zsűri elnökéből, továbbá Szalay Péter Balázs Béla-díjas dokumentumfilm rendezőből és Takács Rita szerkesztő-rendezőből álló grémium döntése szerint az egész estés természetfilmek első helyezettje a Kaktusz Hotel (Cactus Hotel), Yann Sochaczewski alkotása lett. Filmje egy rendkívüli növény biodiverzitásban betöltött szerepét mutatja be hihetetlenül látványos képsorokkal. A rövidfilmek versenyében a Véres hagyomány – Egyetértünk, hogy nem értünk egyet (Bloody tradition – Agree to Disagree) kapott elismerést. A film rendezői, Jitse de Graaf és Martijn Kramer a Feröer-szigeteken dívó tömeges delfinpusztításról forgattak. A megrendítő mű szereplői egy helyi apa és fia, akik a hagyományőrzés e módjáról folytonos vitában állnak egymással. A rajz- és animációs film kategóriában a díjnyertes a Chimborazo (Chimborazo) című film lett, amelynek rendezője Keila Cepeda volt. A költői alkotás főszereplője, Baltazar naponta órákat gyalogol el a veszélyes vulkánhoz, hogy onnan jégtömböket hozzon, amit a közeli városban ad el.

A Kárpát-medence természeti értékei szekcióban a hosszú filmek kategóriában Szendőfi Balázs Volt egyszer egy vadvízország című alkotása kapta az első helyezést.

A film a Körösök vidékének szabályozás utáni lecsökkent vízvilágáról értekezik csodálatos felvételekkel és objektív adatok igazságával. Ebben a szegmensben a rövidfilmek között első lett a Balatoni bebírók – inváziós fajok a tó vízrendszerében. A már a tavalyi mustrán is nyertes Drexler Szilárd filmje Közép-Európa legnagyobb tavának veszélyben lévő eredeti ökoszisztémáját és az invazív fajok elleni védekezés lehetőségeit kutatja.

A Third Eye kategória az amatőr alkotók versenye. Itt Az emberiség tanúja (My witness is humanity), E. Kemal Mert produkciója bizonyult a legjobbnak. A török film több égető problémát is érint: a mai ember egyre növekvő fogyasztását, az emberi jogok felrúgását, a háborúkat és a migrációt, a természet- és állatvédelemmel kapcsolatos problémákat, a környezeti katasztrófákat, a globális felmelegedés következményeit. A szakági zsűri elnöke Széll Antal környezetvédelmi szakember, fotós, operatőr, segítői a horgászati filmjeiről ismert Kátai Robó és a Duna Televízió szerkesztője, Németh Beatrix voltak.

A kategóriadíjak mellett kiosztották a fesztivál különdíjait is.

A Kék Bolygó díjat a Rejtett világ: a vadvizek története című hazai produkció nyerte, amelyet Fehér Zoltán rendezett. A Víz-hangok különdíjat, amelyet szintén a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány ajánlott fel, Dejan Andonov A turizmus árnyoldala című filmje kapta. A MATE különdíját a Hullámokba írva – A Száva története című filmjéért Rozle Bregar horvát rendező kapta. Az M5 különdíját a filmfesztivál legfiatalabb alkotója, a középiskolás Kriska Ferenc kapta Jeges sodrásban című munkájáért. Az ifjú természetfilmes elnyerte dr. Juhász Árpád elismerését is. A hódok a városban, Yaz Ellis és Jack Mifflin Bécsben forgatott filmje kapta a Gödöllői Királyi Kastély kitüntetését. Hagyományosan kiadták a Rockenbauer Pál-emlékdíjat, amit idén a Volt egyszer egy vadvízország és Szendőfi Balázs kapott. A NatGeo három különdíjat is átadott, amelyeket Uwe Müller és Aner Etxebarria kaptak Kopp, kopp – Egy harkály világa és Joy című filmjeikért, valamint az EKKE Egri Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium mozgókép szakos hallgatói és Nyerges Adrienn szaktanár érdemelték ki A természet metamorfózisa című kollektív munkájukért. A versenyfilmek Klíma különdíját az Egy forróbb világban (In a hotter World) rendezője, Abdullah Khan kapta. A filmbéli pakisztáni sivatagi táj az emberiség legsötétebb jövőjének képeit vetíti elénk.

A Diákfotósok vetélkedésében az Általános természetfotó kategóriát Cirkos Sebestyén, a gödöllői Török Ignác Gimnázium tanulója nyerte, míg az Ember és víz szekció első helyezettje Kártyás Gergő, a körmendi Kölcsey Gimnázium hallgatója lett.

Nyitókép: Széll Antal, a szakági zsűrielnöke és Szendőfi Balázs rendező. Fotó: Komka Péter / MTI

A rovat további cikkei