fbpx

Átadták a Játékszín elismeréseit

Megtartották a Játékszín évadzáró társulati ülését, melyen Bank Tamás évadértékelése után átadták a teátrum idei díjait.

A szezonban egy bemutatót tartottak és 286 előadást láthattak a nézők. A szakmai elismerések közül a Kránitz Lajos-díjat idén Kolovratnik Krisztián színművész, a Kishonti Ildikó-díjat Osváth István, a hangosítótár vezetője vette át. Az évad színésznője és színésze címet a közönségszavazatok alapján Lévay Viktória és Fehér Tibor nyerte el. 

A 2021/2022-es évad hivatalosan augusztus 26-án indult – gyakorlatilag azonban egybefolyt az előző, május 22-én újraindított, csonka szezonnal, amelyben rekordszámú szabadtéri vendégelőadást játszott a színház.

A most záruló évadban egyetlen bemutatót tartottak. Szakonyi Károly Adáshiba című drámáját vitték színre Bagó Bertalan rendezésében, együttműködésben a Vörösmarty Színházzal. A főbb szerepekben Gáspár Sándor, Zsurzs Kati és Lévay Viktória lépett színpadra.

Július 9-én 286 előadással zárnak, a nézőszám pedig meghaladta a 78 000 főt a szezonban.

A Teréz körúti estéken kívül, 2021/2022-ben eddig 20 városban mintegy 10 048 néző láthatott Játékszín-produkciót. Július–augusztusban játszanak még Debrecenben, Kápolnásnyéken, Tihanyban, Szigligeten, Szegeden, Nyíregyházán, Szarvason, Dunaharasztin és Veresegyházon.

Jubileumi előadáshoz 9 produkció érkezett el, ezek közül túljutott a százas szérián a Virágot Algernonnak és a Legénybúcsú – utóbbi mindössze három év alatt. A Menopauza és a Kölcsönlakás több mint 150 estén került már műsorra, a Primadonnák a 175. előadását ünnepelte, a Hatan pizsamában és a Nyolc nő pedig a Játékszín történetében legmagasabb előadásszámhoz, a 200. estéhez érkezett el. 

A színház 2012-es alapítású Kránitz Lajos-díja a 2005-ben elhunyt Jászai Mari-díjas színész mértékadó művészi munkájának, pályafutásának állít emléket. Az elismerést idén Kolovratnik Krisztián nyerte el. A színművész kilenc évig szüneteltette a színházi pályafutását, csak filmes szerepeket vállalt. A hosszú időszak után a Játékszínben tért vissza a színpadra 2019-ben, a Czukor Balázs rendezte Teljesen idegenekben. 2020-ban a Nagyvárosi fények Milliomosának szerepében debütált. A következő évben ismét premiert játszott: Szente Vajk A dominógyilkosság című krimijében a miniszterhelyettest alakítja.

A Kishonti Ildikó emlékére alapított elismerést minden évad végén a Játékszín egy-egy olyan háttérmunkatársa kapja, aki jelentős mértékben hozzájárul a produkciók megvalósításához. Az idei díjazott Osváth István hangosító, a hangtár vezetője, aki a kezdetektől a Játékszín kötelékének tagja.

A június 27-i évadzáró társulati ülésen negyedik alkalommal adták át Az évad színésznője és Az évad színésze elismeréseket a közönség szavazatai alapján. Idén Lévay Viktória (Adásiba, A dominógyilkosság, A vád tanúja) és Fehér Tibor (A dominógyilkosság, Kölcsönlakás) nyerte el a címet.

Igazgatói elismerésben részesült Perei Adrienne főpénztáros, Szabó József Györgyné Jolika dekoratőr és Mózes Gáborné Ibolya takarító.

A Játékszín 2022. október 30-án ünnepli újranyitásától számított fennállásának 10. évfordulóját. A 2022/2023-as szezon kiemelt előadásainak sorát a Menopauza új változatával nyitják a 10. évfordulón. A nagy sikert hozó amerikai musical új formában tér vissza a repertoárra a hat dívával: Hernádi Judit, Falusi Mariann, Náray Erika, Szőlőskei Timea, Szulák Andrea és Tóth Enikő ismét ledönti a klimaxot övező tabukat.

A következő évadra július 4-én indul az online jegyértékesítés, a szezont augusztus 29-én indítják. 

A rovat további cikkei