Az ünnepélyes átadáson Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy már hatéves kor előtt fontos elindítani a gyerekek közösségben való nevelését, az otthonról hozott értékekkel pedig a gyerekek akkor válnak igazán közösséggé, ha van, aki azzá kovácsolja őket. Az államtitkár elismerését fejezte azoknak az óvodapedagógusoknak, akik pályázatukkal vállalták, hogy a gyerekeket ilyen kicsi korban is múzeumba, koncertre viszik, és megismertetik őket a kultúra területeivel.

Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy a gyerekek életében az első néhány év meghatározó, későbbi fejlődésük múlik azon, megkapják-e az érzelmi biztonságot, hogy milyen kulturális alapokat kaptak, miként fedezik fel a világot és hogyan helyezik el magukat benne. A gyerekek felnevelésének felelőssége a szülőké – folytatta –, közvetlenül utána azonban az óvodapedagógusok szerepe következik, a jövő generációnak sorsa az ő kezükben is van.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormány minden tevekénységének egyik legmeghatározóbb mozgatórugója a családok támogatása, amit a családtámogatási intézkedések is tükröznek. A Kincses Kultúróvoda ahhoz a családpolitikához intézkedéshez csatlakozik, amellyel elindult az óvodafejlesztési program országszerte. A pályázat egyik fő célja, hogy a kulturális tartalmak és értékek minél sokrétűbben épüljenek be az óvodák helyi pedagógiai programjába – emelte ki Vitályos Eszter.

Az államtitkár köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak a helytállásért a koronavírus-járvány időszakában.

A Kincses Kultúróvoda pályázatot 2015 óta hirdetik meg. A nyertes pályázók három éven keresztül viselhetik a kitüntető címet, az óvodák a cím adományozását igazoló dísztáblát helyezhetnek el intézményük épületén, az elnyert másfél millió forint támogatás révén pedig lehetőséget kapnak egy komplex kulturális programcsomag kidolgozására és megvalósítására is a 2021–2022-es nevelési évben.

Fotók: Kultúra.hu/Bach Máté