fbpx

Átadták a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a csütörtöki megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a kulturális beruházás révén erősödik az egész térség és a helyi közösségek identitása.

Nagyvázsony, 2023. március 16. A megújult nagyvázsonyi Kinizsi-vár az avatás napján, 2023. március 16-án. Az 1,6 milliárd forintból felújított vár március 17-től látogatható. MTI/Vasvári Tamás

Navracsics Tibor örvendetesnek nevezte, hogy a térség történelmi középpontjában megújulhatott a vár, és ezzel esélyt kapott a település, hogy ott legyen a magyar kultúrtörténet jelenében. Mint mondta, a Nemzeti Kastély- és Várprogram – amelyben 17 kastély és 12 vár újul meg – ékes példája annak, hogy a múltat hogyan lehet a jövőn keresztül láttatni az informatikai megoldások segítségével.

A miniszter kijelentette, a kultúra a gazdaság motorjaként működve erősíti a térséget, amely Európa felé is meg tudja mutatni erősségeit mint a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program résztvevője. Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a nemzeti örökségvédelem feladata méltó módon fenntartani mindazt, amit őseink ránk hagytak.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Fábry Szabolcs polgármester (középen, balról jobbra) a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-vár avatásán.

Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere felidézte, hogy a vár névadója, Kinizsi Pál akaratereje számos esetben megmutatkozott. Mint mondta, Nagyvázsony történelmére is jellemző ez az akaraterő, ami képes volt a semmiből újjáépíteni a települést. Hetven ingatlan újult meg a vár környezetében, 22 vállalkozás indult vagy újult meg – hangsúlyozta a polgármester.

A nagyközönség péntektől látogathatja az 1,6 milliárd forintból megszépült Kinizsi-várat, ahol megújult a rendezvénytér, a kiállítótér és a lakótorony is. A lakótoronyban Magyar Benigna, Kinizsi Pál feleségének lakosztálya van berendezve, aki mintegy 25 évig élt ott. Látható itt egyebek mellett egy sakk-készlet is, amelyet három megtalált sakkfigura alapján rekonstruáltak.

Fotók: Vasvári Tamás / MTI

A rovat további cikkei