Átadták a felújított somlói várat; Magyarország legkisebb történelmi borvidékének erődítménye egy év alatt született újjá a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében több mint 310 millió forintból.

Veszprém megye előkelő helyen áll a kastélyok és várak megújulása terén, hiszen megújult formában várja majd a látogatókat a sümegi vár és a püspöki palota, a nagyvázsonyi vár, valamint a várpalotai kastély is. Ezekhez csatlakozott a somlói vár, amely az ország legkisebb, de borai miatt legkülönlegesebb borvidékének számító somlói borvidék mellett tovább növeli a környék vonzerejét.

A térségben számos turisztikai fejlesztés történt az elmúlt időszakban: templomok, pincék újultak meg, felújították a Somló kapuja látogatóközpontot.

A somlói várban megújult a délnyugati kaszárnyaszárny és az oda vezető híd, a sütőház, interaktív kiállítást rendeztek be, valamint megerősítették az alsóvárat.

A térség adottságaihoz képest eddig kevesen látogattak ide, de a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen nőni fog az ide látogató turisták száma. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa elmondta, hogy a beruházás jóvoltából várhatóan 25-30-szorosára nő majd az idelátogatók száma.

Fotók: MTI/Vasvári Tamás