Az elmúlt három évben több mint kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztéseket hajtottak végre Szigetváron.

A Zrínyi Miklós és mártírtársai 1566-os, törökök elleni hősi helytállásáról ismertté vált vár a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 2,063 milliárd forintos támogatásával újult meg.

A Dél-Dunántúl egyik legmeghatározóbb – a 2016 óta a Nemzeti emlékhely címet viselő, idén pedig Az év emlékhelye díjat kiérdemlő – műemlékén elvégzett fejlesztések részeként új, egész évben látogatható attrakciókkal bővült a létesítmény, megújult a várkert, a várfalsétány, különleges, interaktív kiállítás létesült. A korábban használaton kívüli kazamata épületébe új múzeumi funkciókat telepítettek.

Szigetváron a gyógyfürdő és a vár komplex turisztikai csomagot kínál a városba érkezőknek, éppen ezért e létesítmények további folyamatos fejlesztése napirenden marad.

Az elmúlt tíz évben a vár fejlesztéséhez négy különböző projekt kapcsolódott: látogatóközpont épült, megújultak a sétautak, az utcabútorok, a vár mellett lévő tó, a kazamatasor, új kiállítótér, vendéglátóhely és konferenciaterem jött létre. Ezekkel a fejlesztésekkel garantálható a műemlék jövője.

A fotón Szigetvár látképe a Zrínyi vár felől naplementekor. Fotó: Varga György / MTI