A Zeneakadémián, a Magyar Rádió Gyermekkórusa hangversenyén csendültek fel a Petőfi 200 zeneműpályázat győztes művei, köztük az első díjat elnyert Pinty úrfi, Szalai Katalin darabja.

Az irodalomkedvelő zeneszerzőket szólította meg a Bartók Rádió Petőfi 200 zeneműpályázata: a jelentkezők Petőfi Sándor verseit vagy azok részleteit felhasználva készíthettek kórusműveket a Magyar Rádió Gyermekkórusának dedikálva. A felhívás célja az volt, hogy zenével ünnepeljék a reformkor géniuszát, egyúttal összekapcsolják a különböző művészeti ágakat, valamint megismertessék a legifjabb generációval Petőfi életművének jelentőségét.

A pályaműveket rangos szakmai zsűri, az MTVA Bartók Rádió Zenei Lektorátusának tagjai, Kovács Zoltán fagottművész, zeneszerző, Olsvay Endre zeneszerző és Vajda Gergely karmester, zeneszerző értékelték, de a zsűriben helyet foglalt Dinyés Soma, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya is, aki az ünnepi hangversenyen Szűcs Magdaléna másodkarnaggyal vezényelte a kórust.

Az új kórusművek születését ösztönző felhívás első díját Szalai Katalin Pinty úrfi című pályaműve nyerte. A második helyezést Kutrik Bence Mi kék az ég! című szerzeménye érdemelte ki. A harmadik helyen Bucz Magor és Sárvári József osztoztak, A nap, illetve a Szeget szeggel című műveikkel. A különdíjat Dinya Dávid Mint ágtól a levél című szerzeménye kapta.

A nyitóképen Szalai Katalin, a Pinty úrfi című mű szerzője és a Magyar Rádió Gyermekkórusa. Fotó: MTI / Lakatos Péter