Az idei nyertesek pályamunkái közt szerepel algafarm, moduláris cipő, adaptív építészeti koncepció és köztisztasági munkát segítő, formabontó jármű is.

A tizenhat ösztöndíjas hallgató fél éven át havi 150 ezer forintos támogatásban részesül, továbbfejlesztett munkáikkal pedig ősszel a nagyközönség is találkozhat egy kiállítás keretében. A nyertes pályamunkák témái közt nagy számban jelentek meg az ökológiai fenntarthatóság és a különböző társadalmi problémákra adott válaszok.

A díjakat Böszörményi-Nagy Gergely, az egyetem alapítványi elnöke és Fülöp József rektor adták át a hallgatóknak ünnepélyes keretek között, a pályázat névadója, a formatervezés legendás alakja, Stefan Lengyel emeritus professzor pedig az eredményhirdetésen videóüzenetben gratulált a díjazottaknak. A professzor üzenetében kiemelte, hogy a pályázati anyagok jól tükrözik az oktatás magas színvonalát, valamint utalt Moholy-Nagy híres mondatára is, miszerint nem a tárgy, az ember a cél.

Az egyetem Design, Építészeti, Média és Elméleti Intézetének hallgatói a programban a félév során készült munkáikkal vettek részt. Az ösztöndíj különlegessége, hogy az első fordulóban a diákok egymást jelölik erre az elismerésre, a második körben pedig az egyetem vezetőiből, oktatóiból és szakemberekből álló zsűri választja ki a 16 nyertes pályaművet.

Idén a zsűri munkájában először vett részt Aczél Petra egyetemi tanár, Molnár Péter, a Design Intézet igazgatója, valamint több külső szakember is, többek között Rétfalvi Gábor, a G-Green Interior ügyvezetője és Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezetője.

Az ösztöndíjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány alapította 2020-ban, a támogatás a hallgatói munkák fejlesztése mellett a résztvevők iparági kompetenciáinak és gyakorlati tapasztalatainak fejlesztésére is lehetőséget teremt.

Fotó: Lakos Máté