Hét nap alatt kilenc produkció, hét nagyszínpadi és két stúdióelőadás volt látható. A kilenc vidéki társulat budapesti bemutatkozását a közönség kiemelkedő érdeklődése kísérte.

A produkciókat négytagú zsűri értékelte. A díjakat az idén is Szilágyi Imre debreceni grafikusművész készítette. A színészek munkája mellett a jó szövegkönyvet és a látványt, illetve az új irányokat és az új színházi gondolatokat is díjazták. A legjobb előadás kiválasztásánál olyan előadást kerestek, amely a vidéki színházak legfontosabb feladatát szolgálja: nagyszínházi, szép szöveggel dolgozó, komplex élményt adó darab.

A legjobb előadás díját a Miskolci Nemzeti Színház Cyrano című előadása, Keszég László rendezése nyerte el. Az elismerést a címszerepet alakító Harsányi Attila vette át.

Jelenet a Miskolci Nemzeti Színház Cyrano című előadásából
Forrás: mnsz.hu

Ráckevei Anna a legjobb női alakítás díját nyerte el a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Lear című produkciójában, Ilja Bocsarnikovsz rendezésében megformált címszerepért.

Zayzon Zsoltnak a legjobb férfi alakítás díját ítélték oda a kecskeméti Katona József Színház A király beszéde című előadásában, Béres Attila rendezésében való játékáért.

Fekete Anna díszletervező és Papp Janó jelmeztervező a legjobb látvány (díszlet-jelmez) díját a tatabányai Jászai Mari Színház Svejk című produkciójával érdemelte ki. Jaroslav Hasek művét Spiró György átiratában, Tapasztó Ernő rendezésében láthatta a közönség.

Ráckevei Anna
Fotó: MTI/Soós Lajos

Varga Zsófia a legjobb dramaturgi munka díját a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Az eltört korsó című produkciójáért vehette át. Heinrich von Kleist egyfelvonásos vígjátékát Tarnóczi Jakab állította színpadra.

A különdíjat az eredeti témaválasztásért és színpadra állításért Olt Tamás kapta, aki az elismerést a kaposvári Csiky Gergely Színház Korai menyegző című produkciójának szerző-rendezőjeként érdemelte ki.

A fesztivál öt produkciójáról – a Lear, Az eltört korsó, a Cyrano, a Ványa bácsi és a Svejk című előadásról – televízió-felvétel is készült.

Forrás: MTI

Kiemelt fotó: MTI/ Soós Lajos