A szombat este zárult  Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon  a legjobb látványtervezésért járó díjat a Festett madár című cseh-szlovák-ukrán koprodukcióban készült alkotás nyerte el. A legjobb animációs film díját Rofusz Ferenc: Az utolsó vacsora című alkotása kapta. A legjobb dokumentumfilmért járó díjat a Kotnyeles című film vihette haza. A diákfilmes versenyprogram első helyezését Almási Zsolt nyerte a Figyelj már oda! című filmjével.

Az Európai nagyjátékfilmes versenyprogram nyertes filmje a Festett madár. A mű a zsűri indoklása szerint meghökkentően művészien és realisztikusan tárja elénk a film fő témáit, a brutalitást, az embertelenséget.

Második helyezett lett a lengyel Most hazudok című sci-fi,  a fegyelmezett és feszesen felépített vizualitásáért díjazott alkotás látványtervezője Daria Dwornik.

A harmadik díjat Ivan Ostrochovský szlovák filmrendező osztrák-német koprodukcióban készült alkotása, a Szolgák kapta elegáns és pontos kompozícióiért.

A különdíjat Vinnai Petra, az Éden című film látványtervezője vihette haza, aki a részletekben rejlő erő koherens, steril világot hozott létre.

A Képzőművészeti versenyprogram animációs kategóriájában Rofusz Ferenc: Az Utolsó vacsora című alkotása nyerte el da Vinci híres művének animációs festményfilmként történő feldolgozásával.

A második helyezett M. Tóth Géza: MATCHES című animációs rövidfilmje, melybem az egyik legtermészetesebb használati tárgyat kelti életre.

Harmadik helyezett lett Klingl Béla: ReMake című alkotása. A gyurmát idéző számítógépes animációs technikával készült film egy emberöltőt kísér végig pár percbe sűrítve, a születéstől az öregkorig, a halálig és talán még tovább.

Klingl Béla: ReMake

A legjobb dokumentumfilmért járó díjat a népszerű haida manga művészről, Michael Nicoll Yahgulanaas-ról szóló Kotnyeles című film kapta, amelyben a kortárs művész  az ősi észak-amerikai kultúra foszlányaira a jelen kultúrát táplálni képes forrásként tekint.

Egy rendkívül színes és termékeny kortárs zeneművész életpályáját sűríti portréfilmbe egy jubileum kapcsán a Péter Eötvös 75 című dokumentumfilm, amely a második helyezést érte el.

Megosztott harmadik helyezést kapott Gulyás János: Manna című alkotása, amely mozaikszerű, mégis lebilincselő visszaemlékező film egy vagy inkább a Supka Magdolna művészettörténészről, valamint Gulyás Gyula Tóth György fotóművész életét és munkásságát bemutató dokumentumfilmje, amelyben az  alkotó fotóira emlékeztető képek a filmművészet legszebb erényeit mutatják fel.

A Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeti tagozatának díját  Ulrich Gábor: Dűne című filmje kapta, amely műfaját tekintve thriller, hullámzás a képzelet és a valóság között.

A Diákfilmes versenyprogram első helyezését Almási Zsolt nyerte a Figyelj már oda! című filmjével. A tízperces gang-odüsszeia, amelyből akár klasszikus burleszkfilm is lehetne. Az apa-fiú páros fáradságos lépcsőmászása a régi családi tükörrel az új albérlet manzárdlakásába azonban inkább szívszorító családi dráma a generációs szakadékról és egy elszalasztott kapcsolatról.

Második helyezett Marek Głuszczak: Close2U című filmje, két nemzedék közötti keserédes internetes randevú  története.

Megosztott harmadik helyezést kapott Baranyi Benő: Anja című filmje, amely erőteljes látlelet a látványos külsőségek nélküli, hétköznapi rasszizmus különösen aktuális társadalmi problémájáról, valamint az Opál (rendezők: Marion Aknin, Basile Delille, Vincent Leclerc, Iliès Machou, Léopold Prengére). A bájos és lenyűgöző képi világú komputer-animációs kisfilm egy alternatív ökológiai disztópiáról szól.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál életműdíjasa a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió megteremtője, ügyvezető igazgatója, Mikulás Ferenc.

Az idei fesztiválon öt nap alatt 124 vetítést tartottak. Ezek közül 10 filmet az Európai nagyjátékfilmes versenyprogramban, 114-et a Képzőművészeti és a Diákfilmes versenyprogramban mutattak be. A vetítések és díjak odaítélése mellett a fesztivál több filmszakmai programmal is készült idén, ahol a látványtervezők munkássága állt a fókuszban október 13-18. között.

A díjakat a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel.

A nyitóképen jelenet a Festett madár című filmből.