Tizedik alkalommal ítélték oda az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat. Az RMDSZ által 2012-ben alapított elismerést idén a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét pénteki napjának zárásaként adták át a Bánffy-palota udvarán.

Az eredetileg a magyar kultúra napjához, január 22-éhez kötődő Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat a járványhelyzet miatt a szervezők már tavaly is csak az ünnepi könyvhéten adhatták át. Az elismerést a szövetség évente azoknak a művészeknek ítéli oda, akik az erdélyi magyar kulturális értékek létrehozásához, megismertetéséhez és átörökítéséhez kiemelt módon hozzájárulnak.

Az irodalom kategória kitüntetettjéről, Balázs Imre Józsefről Keszeg Anna irodalomtörténész laudációjában Szilágyi Szabolcs tolmácsolásában elhangzott:

„Balázs Imre József pályáján a költői, kritikusi, szerkesztői, irodalomtörténészi szerepkörök egyszerre, ugyanolyan súllyal, komolysággal és elhivatottsággal működnek. Imre ismerője annak a titoknak, hogy mindezt hogyan lehet egyensúlyban tartani. (…) Ez a díj járjon neki az emberek, kultúrák, képességek, tudások, szakmaiságok közötti egyensúly legmagasabb szintű gyakorlásáért.”

A képzőművészet kategória díjazottját, Jánosi Andreát Szuszámi Zsuzsa rádiós szerkesztő méltatta:

„Jánosi Andrea az a művész, aki bármilyen világot képes elénk tárni, játszi könnyedséggel, idézzen az történelmi távlatokat, Mátyás király korát, kukkantson be a gyerekszobák mélyére, egy hörcsög kalandjait részletezze, a zsidó hagyományokat vagy tárja elénk egy bensőséges barátság momentumait. (…) Alakjai, figurái sajátossá, állandóvá váltak, olyan védjeggyé, amely immár mindenki számára felismerhető.”

Kató Emőke színművészt, az előadó-művészet kategória kitüntetettjét Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti aligazgatója laudálta:

„Lenyűgöző szerepek vannak mögötte, a kolozsvári társulat legjelentősebb előadásaiban játszott. Sokféle hangon tud megszólalni, és sokféle tapasztalatot tud közvetíteni az a színészi test és emberi lélek, amivel bír. Lehetetlen beskatulyázni, szétvetne minden dobozt, mert nem a felismerhetőség kényelmére vágyik, hanem a még nem tapasztaltra: hogyan lehetnék az, aki még sohasem?”

A képen a díjazottak: Balázs Imre József, Kató Emőke és Jánosi Andrea. Fotó: Gönczy Tamás