A díjakról, amelyeket nyolcadik éve oszt ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum, független szakmai zsűri, illetve gyerekzsűri dönt. Nevezni 2022-ben megjelent könyvekkel, írói, illusztrátori, műfordítói, innovációs és ismeretterjesztő kategóriákban lehetett.

A szakmai zsűri tagjai Fábián László, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanára, Gerhes Gábor képzőművész, Kelemen Réka HUBBY-tag, irodalomszervező, gyerekirodalmi szakértő, Kérchy Anna, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi oktatója, valamint Nádori Lídia műfordító voltak.

Az év gyerekkönyvírója a 6 év alattiaknak szóló könyvek kategóriában Gimesi Dóra (Emma csöndje, Pozsonyi Pagony), a 6–12 éves között Jeney Zoltán (Balatoni kacsavész, Lampion Könyvek) és Kemény Gabi (A konkrét hiúz, Móra Könyvkiadó) lett. Az év ifjúsági írója díjjal Dániel Andrást ismerték el (Jaj, ne már! – mondta a hal, Tilos az Á Könyvek).

[gallery columns="2" size="full" ids="345416,345421"]

[gallery columns="2" size="full" ids="345419,345420"]

Az év illusztrátora Grela Alexandra (Hol készül a művészet?, Csimota Könyvkiadó), az év fordítója Kövesdi Miklós Gábor (Paddington megoldja, Mojzer Kiadó) lett.

Az év leginnovatívabb könyve díjat A nagy Lötty (író: Kollár Árpád, illusztrátor: Grela Alexandra, kiadó: Kövér Béla Bábszínház) kapta, az év ismeretterjesztő könyve a Pavlova kisasszony és a dobostorta (író: Kalas Györgyi, illusztrátor: Horváth Ildi, kiadó: Pozsonyi Pagony) lett.

A Libri különdíját a Képtelen képrablás – mesék a múzeumból (illusztrátor: Rubik Anna, Pozsonyi Pagony) kapta.

A diákzsűri a 7–12 év közötti kategóriában Wéber Anikó A gondolatolvasó (Pagony Kiadó), a 14 éven felülieknek szóló kategóriában Keszthelyi Gréta Kata Vékony jégen (Menő könyvek) című könyvét díjazta, az illusztrációs kategóriában Grela Alexandra és Révész Emese Hol készül a művészet? (Csimota Könyvkiadó) című kötetét, az ismeretterjesztő kategóriában Vibók Ildi A szuperdió – Mire jó az agy? (Pagony Kiadó) és Bajzáth Mária: Kerek élet fája – Jeles napok mesekalendáriuma (Lampion Könyvek) című kötetét ismerte el.

2023-ban a HUBBY szerzői díját munkásságáért, illetve az IBBY és a HUBBY értékrendjéhez méltó közéleti megnyilatkozásaiért Berg Judit, az illusztrátordíját pedig munkásságáért, illetve oktatói tevékenységéért Rofusz Kinga kapta.

Fotók: Bach Máté / PKÜ