fbpx

Átadták az idei Lábán Rudolf- és Halász Péter-díjakat

A Trafóban tartott díjátadó a hazai kortárs tánc- és színházi szcéna közös ünnepe.

15. alkalommal adták át augusztus 31-én a Trafóban a legjobb hazai kortárs táncprodukciókat elismerő Lábán Rudolf-díjat és a színházi alkotókat méltató Halász Péter-díjat. Az idei Lábán-díj kitüntetettjei: Jenna Jalonen táncos-koreográfus és a Cuhorka Emese, Molnár Csaba duó.

A magyar színház kísérletező hagyományának erősítése céljából két éve alapított Halász Péter-díj kurátorainak döntése értelmében idén mind a hat jelölt megkapta az elismerést. A díjátadó műsorvezetője Ladányi Andrea Kossuth-díjas táncművész volt, a díjakat Marozsán Erika színművész, Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző, valamint a Halász-kuratórium tagjai adták át. A Lábán-emlékplakettek és a Halász Péter-díj emblematikus figurája Szabó Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásai.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház által 2005-ben alapított Lábán Rudolf-díj az elmúlt másfél évtizedben rangos szakmai elismeréssé, díjátadója pedig a hazai kortárstánc-élet kiemelt eseményévé, ünnepévé vált. A 20. századi európai modern táncművészet újító személyiségéről elnevezett díjra független esztétákból, kritikusokból és szakújságírókból álló testület nominálja a produkciókat. A 15. Lábán-díjra a kurátorok a 2019-ben bemutatott előadások közül hatot jelöltek, közülük idén is kettő kapta meg az elismerést.

Jenna Jalonen, finn származású, Magyarországon élő és alkotó táncos-koreográfus, a Collective Dope egyik alapítótagja a BEAT – ’I just wish to feel you’ című előadásért nyerte el a díjat, melyet Jonas Garrido Verwert holland táncossal valósított meg, nemzetközi koprodukcióban.

„Jenna Jalonen új darabjának üdítő tulajdonsága, hogy minden konzervatív, ideologikus  felhang nélkül mer visszatérni a tánc legsajátabb matériájához, a testhez, annak mindenek előtt való fizikai mivoltában” – írja laudációjában Rényi András kurátor.

Cuhorka Emese és Molnár Csaba a Mestermunka című előadásért kapták meg a Lábán-díjat, amely Komjáthy Zsuzsanna kurátor szavaival „a sokszínűség kiáltványa: véglegesség helyett éppen a változékonyságot, egyféleség helyett a sokféleséget domborítja ki, sokszoros áttétekkel, rétegzetten.”

A Lábán-különdíjat a Műhely Alapítvány érdemelte ki Az Ismeretlen Kutatása című projektért. A díjat az alapítvány igazgatója, Talló Gergely vette át.

A Halász Péter-díjat 2018-ban hozta létre a Trafó és a Színház folyóirat a magyar színház műfaji határokat átlépő hagyományának erősítésére. A kuratórium idén hat produkciót nominált a díjra, amelynek odaítélésében rendhagyó döntés született: minden jelölt megkapta az elismerést. Indoklásuk szerint a pandémiás helyzet felerősítette a független társulatok megbélyegzettségét és működésének ellehetetlenülését. Ezért gesztusukkal a jelöltekre, ezáltal a hátrányos helyzetben lévő területre szeretnék ráirányítani a figyelmet.

A kuratórium nevében Imre Zoltán színháztörténész elmondta: a jövőben nem egyes előadásokat, hanem a kísérleti és innovatív színházi jelenségeket kívánják díjazni.

Halász Péter-díjas produkciók 2020-ban:

Mesebolt Bábszínház – Kőszegi Várszínház: A boldog herceg
Somló Dávid és Vass Imre: I I T T H H O O N N
K2 Színház: Karnevál
Örkény Színház: Kertész utcai Shaxpeare-mosó
Cserne Klára: KŐ-KŐ-KŐ
Igor és Ivan Buharov: örök szándékmező hangolás

A nyitóképen Imre Zoltán. Fotók: Nagy Gergő. Forrás: Trafó

A rovat további cikkei