A pandémia miatt a 2020. és 2021. évi díjak átadására is ez alkalommal került sor. A díjazottak többsége iskolai keretek közt végzi művészeti pedagógiai munkáját. Köztük vannak, akik a Szimfónia-program elvei alapján kifejezetten nehéz körülmények között élő gyerekeknek adnak kitörési lehetőséget a zene segítségével, mint Solymosi Árpád és Virág Csaba zenetanárok.

„Nemcsak mindennapos testnevelésre van az embernek szüksége, hanem mindennapos katarzisra is. Ezt a művészeti nevelés adja meg, ami akkor a leghatékonyabb, ha az ember aktívan részese az értékteremtésnek” − mondta el Solymosi-Tari Emőke akadémikus, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője, aki Freund Tamás agykutató szavait tolmácsolta a díjátadó kezdetén. Mint emlékeztetett rá, a művészetpedagógia, a művészettel való oktató, nevelő munka Vashegyi György, az MMA elnöke programjának is egyik fontos, kiemelt eleme.

A 2020-as oklevél díjazottjai Lundströmné Antal Ilona Mária zenetanár, Nyitrai Orsolya képzőművész, múzeumpedagógus, Solymosi Árpád és Virág Csaba zenepedagógusok, a Szimfónia-program − Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola tanárai.

A 2021-es oklevél díjazottjai Major Edit zongoratanár, művészetpedagógus, Bitó János építész, tervező, tanár, Hidasi Zsófi textilművész, vizuális- és környezetkultúra tanár, Molnár Ágnes ének-zene tanár, Váradi Judit zongoraművész, zenepedagógus, Héja Benedek karmester; valamint Vékás Magdolna fotóművész, művészetpedagógus.

A művészeti értékek közvetítésért a Művészetelméleti Tagozat Elismerő Oklevele 2021 elnevezésű díjat Kis Pintér Imre egyetemi tanár, irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő kapta.

Kiemelt kép: MMA