Idén is átadta a Hangszeresek Országos Szövetsége az Öröm a Zene díjakat 11 kategóriában olyan embereknek, akik sokat tesznek a magyar hangszeres élőzenéért. Az Analog Music Hallban tartott eseményen megtartották az Öröm a Zene tehetségkutató-hálózat nagydöntőjét is, amit a Heavy Brains nyert.

A Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) 2009 óta rendezi meg az Öröm a Zene (korábbi nevén Hangfoglaló Hétfő, majd Hangfoglaló Magyarország) tehetségkutató sorozatot, amely mára a Kárpát-medence legnagyobb szakmai tehetségkutató sorozatává vált. Összesen 25 állomása van, amelyből 19 megyei és egy fővárosi, 5 határon túli (erdélyi, délvidéki és felvidéki). Az elmúlt hétvégén e tehetségkutatók nyertesei mérték össze tudásukat Budapesten, az Analog Music Hallban.

Az együtteseket egy hattagú zsűri véleményezte, tagjai Andrásik Remo (zenész, gitártanár, a Hangszeresek Országos Szövetsége főtitkára, az Öröm a Zene sorozat főszervezője), Cselőtei László zenei újságíró, az NKA Hangfoglaló Kollégiumának elnöke, Lombos Márton és Major Eszter dalszövegírók, Nagy Szabolcs kommunikációs szakember, a Fülesbagoly Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Warnusz Zsuzsa zenész, Artisjus-díjas zenepedagógus voltak. A fődíjat a Heavy Brains zenekar nyerte, akik a Hanosztól 1 millió forint értékben kapnak hangszer- és hangtechnikai fejlesztési támogatást, és 2,5 millió forinttal támogatja őket a Hangfoglaló program.

A Hanosz kiosztotta az Öröm a Zene Díjat 11 kategóriában. Ezzel a hangszeres élőzene népszerűsítése iránt elkötelezett személyeket kívánta elismerni. Az év zenésze Mörk, az év helyszíne a kecskeméti Ápoló Klub. Az év zenepedagógusa László Attila, az év felfedezettje a Mehringer, az év hangmérnöke Cserfalvi Zoltán „Töfi”, az év hangtechnikusa Bácskai György „Gyurma”, az év fény- és látványtechnikusa Kovács Áron, az év zenei újságírója Pintér Miklós, az év hangszerjavítója Pusztai Tibor lett. Posztumusz különdíjban Lénárd László részesült, Az év különdíjas terméke a Beyerdynamic DT 700/900 Pro X. Kiemelkedő zenei tehetségéért Újfalusi Gábor-díjban részesült a Crescendo Selecta és a Szaffi.

Nyitókép: a Heavy Brains zenekar a díjátadón.