DSC_6288_Copy

A Derkovits Gyula festő és grafikusról elnevezett Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjat először 1955-ben hirdették meg, hogy anyagi forrást teremtsen a munka- és pénzhiányban élő művészeknek. Az ösztöndíjat kezdetektől fogva azok a harmincötödik életévüket még be nem töltött képző- és iparművészek kaphatják meg, akik tanulmányaik befejezése után önálló művészeti tevékenységet folytatnak. Az ösztöndíj azoknak nyújt támogatást, akik a felsőoktatás rendszeréből már kikerültek, de még nem teremthettek maguknak egzisztenciát.

A március 1-jén megrendezett ünnepségen a 2016-os Derkovits-ösztöndíjakat 61. alkalommal adták át, ahol Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója mondott köszöntőbeszédet, melyben kiemelte, hogy a beszámoló tárlat együtt látható a Frissen című kiállítás művészeinek munkáival, amely generációs hidat képez a fiatal és a tapasztaltabb művészek között.

?A Műcsarnoknak 1955 óta többször volt alkalma a Derko-kiállítás megrendezésére. Intézményünk nemcsak presztízsnek tartja ezt, hanem változatlanul úgy szeretné, hogy a képzőművészeti élet kánonjának helyszíne legyen? ? nyitotta meg az eseményt Szegő György, majd hozzátette: ?Ez nem egyszerű formális tradíció, hanem valami olyasmi, amelynek a fenntartása a magyar képzőművészeti élet számára kulcskérdés.?

DSC_6077_Copy

Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas képzőművész hangsúlyozta, hogy kellő figyelemmel méltó teret kaphatnak a fiatal képzőművészek.

?A képzőművészet jelet hagy, teret alkot és csak úgy, nemes egyszerűséggel teremt. A semmiből hoz létre valamit, vagyis varázsol. Segítsük, hogy elterjedjen minden kor művészete? ? hívta fel a figyelmet Szurcsik József.

DSC_6123_Copy

Dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója mielőtt átadta a díjakat, köszöntötte a fiatal díjazottakat és mindazokat, akik hozzájárultak a 2016-os képzőművészeti ösztöndíjhoz.

?Az az értékőrzés, amelyet a Derkovits-ösztöndíj világa jelent, a magyar művészeti életben olyan hagyomány marad, amelyre a 21. század is építeni fog? ? mondta Dr. Hóvári János főigazgató.

DSC_6222_Copy

A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett, a MANK által működtetett szakértői kuratórium bírálja el.

Derkovits-ösztöndíjban részesült: Békési Ervin, Borsos Lőrinc és Lőrinc Lilla, valamint alkotótársuk Borsos János; Fabricius Anna, Felsmann István, Gallov Péter, Gombos Andrea, Hajas Katinka, Hardi Ágnes, Horváth Csaba Árpád, Izsák Előd, Jakatics-Szabó Veronika, Karsai Dániel, Keller Diána, Kovács Budha Tamás, Kristóf Gábor, Kútvölgyi- Szabó Áron, Martin Henrik, Molnár Zsolt, Szalay Péter, Szécsényi?Nagy Loránd.

DSC_6298_Copy

Varga Adrienn

Fotó: Csákvári Zsigmond