Átadták a felújított Szentendrei Művésztelepet

Egyéb


dsc_70781_250x250.png
Balog Zoltán miniszter és Hornyák Tibor ügyvezető igazgató

A beruházás lezárásaként Balog Zoltán, az emberi erőforáások minisztere és Hornyák Tibor, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) ügyvezető igazgatója adta át a tizeknét műteremből és a MANK Galériából álló épületegyüttest, amelyet a miniszter elmondása szerint 2012-2013 között 200 millió forintból újítottak fel. A megújult műtermet a nyolc alapító - Bánáti Sverák József, Bánovszky Miklós, Heintz Henrik, Jeges Ernő, Onódi Béla, Paizs Goebel Jenő, Pándy Lajos, Rozgonyi László, - illetve a később meghatározó szentendrei alkotó, Hollósy Simon nevét kapta.

A Szentendrei Régi Művésztelep mellett a szigligeti,a zsennyei, a hódmezővásárhelyi és a kecskeméti alkotóházak, illetve a hédervári kastély is a MANK tulajdonába került mint alkotóművészeti célra rendelt vagyon. Ezeket az ingatlanokat a MANK a Magyar Mecénás Programja révén a magyar alkotóművészet szolgálatában üzelemteti.

A Szentendrei Régi Művésztelep területén 1972-ben épült fel 12, csak nyáron használható műterem: ezek teljes felújítása és a Duna-parti park felújítása 2012-ben indult el. 2008-ban pedig elkészült a jelenlegi MANK Galéria épülete. A beruházás a Magyar Állam által biztosított 200 millió forintból két ütemben valósult meg.

Valamennyi épületben megtörtént a vízszigetelés, új nyílászárók és a tetőszerkezetek kerültek fel, és elkészült a hőszigetelt homlokzat.Kicserélték a teljes gépészetet - víz, villany, fűtés-, a művésztelep kazánjáról működtetett fűtés révén pedig télen is használhatóvá tették műtermeket. Az árvíztől veszélyeztetett részén pedig egy arborétum jellegű park jött létre.

A megújult tizenkettő műteremből kilencet a jövőben pályázat útján, határozott időre, önállóan alkotó képzőművészek kapják használatba. Három, úgynevezett csoportos műterem rövidebb idejű használatára közösen dolgozó művészek pályázhatnak.A MANK Galériában havonta nyílnak majd kiállítások.