?Újabb csodálatos értékkel gazdagodik nemzeti közösségünk? ? fogalmazott a szászvári vár átadó ünnepségén L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára. Mint elmondta: a beruházást ugyan lezárták, ám a fenntartási időszak csak most kezdődik el, amely átgondolt és hatékony munkát igényel. Az államtitkár a tartalommal megtöltött, felújított műemlékek gazdaságélénkítő szerepéről is szólt, amely még több turistát vonzhat a térségbe, ezáltal a vendégéjszakák számát is megnövelve.

?Jól hasznosultak a felújításra szánt források, Szászvár nagyszerű új ingatlannal gazdagodott? ? hangsúlyozta beszédében dr. Hargitai János György országgyűlési képviselő. Majd hozzátette: ?kötelességünk a múlt értékeit átmenteni a következő generációnak?.

?Jó szászvárinak lenni!? ? idézte a közkedvelt helyi szlogent Dunai Péter polgármester, aki számos sikerélményről számolt be: növelték az óvodák maximális kihasználtságát, megújult az általános iskola tornaterme és a gyermekorvosi rendelő, új felszereléseket vásároltak és a sportolási lehetőségek is bővültek. Rámutatott: bár a június 14-ei átadó hivatalosan zárórendezvény, ő inkább egy siker kezdetét emelné ki. A polgármester szerint ehhez pedig a helyi lakosok, a civil egyesületek, a vállalkozók és az önkormányzat együttes összefogására van szükség. Dunai Péter emlékeztetett a korábban a területen működő bánya adta lehetőségekre, valamint reményét fejezte ki, hogy a megújult vár Szászvár felvirágozásának második születésnapját jelenti.

Csókay Ákos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kabinetvezetője hangsúlyozta, hogy a cég életében is kiemelt beruházást ünnepelhetnek. ?Olyan fejlesztésnek lehetünk tanúi, amely az ország identitását is erősíti? ? jegyezte meg. Majd a várban megtekinthető kiállításokra is felhívta a figyelmet, melyek között a középkori Magyarország főpapi udvarainak jellegzetességeivel és a korabeli pécsi püspökség történeti és művészeti világával is meg lehet ismerkedni.

A ?Szászvár ? középkori élet a várkastélyban? című projekt keretében megvalósult a főépület helyreállítása, a korábbi palotaszárny és a kaputorony részleges tömegrekonstrukciója és lefedése, valamint a középkori falmaradványok konzerválása. A helyreállítás célja az egykori középkori püspöki rezidencia turizmusba való bekapcsolása, történelmi, építészeti értékeinek megőrzése, valamint a térség gazdaságának fellendítése.

Végh Nóra

Fotó: Kőmives András