Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében kitért a Római Magyar Akadémia ösztöndíjának 1927-es alapítására, amely Bethlen István és Klebelsberg Kunó nevéhez fűződik.

_DSC0132_Copy

A tapasztalatszerzés mellett a legfontosabb megmutatni magunkat, azaz ?látni és látszani? ? mondta a miniszter. Majd hozzátette: ?Az ösztöndíj lehetőség arra, hogy kiemelkedjenek a megszokottból, ami megsokszorozhatja az erőt és a kreativitást. A művészek megismerhetik és tanulmányozhatják Rómában azt a hosszú kulturális utat, jelent és azokat az értékeket, amelyek számos, 1000 és 1000 ponton kapcsolódnak a magyar művészet történetéhez és világához.? Balog Zoltán reményeit fejezte ki, hogy az ösztöndíjasok pályájának fontos pillanata lesz ez, és majd olyan impressziók születnek, amelyek nemcsak az önkifejezést szolgálják, hanem tovább is adhatóak, ami által a hazai képzőművészet is nyerhet.

_DSC0148_Copy

A díjazottak:


Ágoston Lóránt, Budaházi Tibor, Czene Márta Erzsébet, Kroó Anita és Varga Rita festőművész, Gyenes Zsolt Gábor és Süli-Zakar Szabolcs médiaművész és Oláh Katalin szobrászművész.

Fotó: Csákvári Zsigmond