Pápay György, a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztője elmondta, hogy idén immáron a 10. alkalommal adják át a Szépirodalmi Figyelő-díjat. A lap a hazai irodalmi lapok anyagából szemléz és válogat. ?Az volt a célkitűzésünk, hogy minél szélesebb spektrumot nyújtsunk a hazai irodalmi életről? ? ismertette a főszerkesztő. Pápay György azt is elárulta, hogy a saját preferenciájukat szerették volna felmutatni, a szerkesztőség munkatársai konkrét neveket terjesztettek fel a kuratóriumnak.

A 2004-ben alapított díj eddigi nyertesi között Bánki Évát, Szőcs Gézát, Nagy Gáspárt, Imreh Andrást, Temesi Ferencet, Rentz Mátyást, Kalász Mártont, Ambrus Lajost, Deák Lászlót, Krasznahorkai Lászlót, Szakonyi Károlyt, Térey Jánost, Papp Tibort, Falvai Mátyást, Bodor Ádámot, Győrffy Ákost, Király Lászlót és László Noémit tarthatjuk számon.

_DSC5473

?A lista alapján látható, hogy a már kifejezetten beérkezett, nagyra becsült és elfogadott írótársak ugyanúgy szerepelnek rajta, mint a pályájuk elején lévő, de érdekes, izgalmas kezdést felmutató alkotók? ? árulta el Pápay György. A törekvés is általában ez, hogy egy érettebb és egy fiatalabb alkotót díjazzanak. Most ugyanezen megfontolás alapján, 2013/2014-es évfolyam munkáira adják ki a díjat, illetve továbbra is szempont, hogy az alkotó közel álljon a szerkesztőség érték- és ízlésvilágához.

_DSC5467

?Oravecz Imre költészetének és regényeinek fogadtatása arról tanúskodik, hogy nincs szükség feltétlen a kritikai leírás egységesítő eszközeihez ahhoz, hogy ez az életmű újra és újra sokféle, olykor nehezen megjósolható összefüggésekben irányítsa magára irodalomtörténészek, kritikusok, doktori értekezések készítőit, vagy éppen fiatal lírikusok jelentős csoportjainak figyelmét? ? méltatta az írót Kulcsár-Szabó Zoltán.

Vass Norbert laudációjában olvasmányélményeiről mesélt: ?Négy versszakból három Attilánál biztosan ősz, a káosz felől hallgatag, zord istenmosoly felé figyelős. Hogy érezzük, milyen idilli a tökéletestől távol, ki kell egy elhanyagolt kertbe járnunk. Élvezni, ahogy lassul a szívverés, és nyugszik a fej, a szem, a fül, a száj.?

Az esten fellépett a Szépirodalmi Figyelő korábbi díjazottja, Győrffy Ákos és az esemény alkalmából újra összeállt együttese, a Bajdázó zenekar.