Szépirodalom kategóriában Danyi Zoltán, értekező próza kategóriában Deczki Sarolta kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Borda Réka nyerte el, a Kéri Piroska-díjat Ágoston Zoltán, az Alternatív Tóth Árpád-díjat Alföldy Mari és Vjacseszlav Szereda vehette át.

A díjátadó 2023. október 28-án volt a Három Hollóban – adta hírül a Litera.hu.

A 2001-ben alapított Szépíró-díjat, amelyet eredetileg vers, próza és kritika/esszé kategóriában ítéltek oda, néhány év szünet után, 2018-tól vers/próza (szépirodalom), illetve kritika/esszé/értekező próza kategóriában adják át a szakmai zsűri által érdemesnek talált alkotóknak. 2019-ben a Társaság elnöksége és a zsűri úgy határozott, hogy Junior-díjat alapít és társít az eddigi elismeréshez. A díj olyan, 35 év alatti, bármely műfajban tevékenykedő irodalmi szerző munkáját hivatott elismerni, aki egyrészt érdemi figyelmet keltett irodalmunkban, másrészt tevékenysége adott esetben másokat is alkotásra inspirál. 2021 óta osztható ki egy negyedik díjkategória is: a Kéri Piroska-díj, amelyet a Társaság egykori alelnöke emlékére alapítottak jeles irodalomszervezők számára.

A Szépírók Társasága korábban már két évre (2021–2022) felkarolta az akkor bajba került Osvát-díjat, idén, szintén két évre a Hetényi Zsuzsa, valamint a Magyar Műfordítók Egyesülete által létrehozott Alternatív Tóth Árpád-díj mögé sorakozik fel a Szépírók Társasága.

Fotó: Facebook / Szépírók Társasága