?A 21. század (?) azt a feladatot és lehetőséget jelöli ki számunkra, hogy fedezzük fel újra egymást és Közép-Európa népeinek, nemzetiségeinek kulturális és történeti gazdagságát? ? mondta Balog Zoltán. Ezek között említette a közös értékek és érdekek felfedezését, és annak a közép-európai ?új és régi? szövetségnek az erősítését, ?amely egész Európának jót tehet?. ?Az európai keresztény kultúra újra erőforrás lehet számunkra? ? jelentette ki. A miniszter hangsúlyozta: ?bennünket az alaptörvény is arra kötelez, hogy erősítsük, támogassuk, értékeljük és őrizzük a Magyarországon élő nemzetiségek kultúráját?. Pécs soknemzetiségű voltára utalva példaként hozta fel, hogy Európa egyetlen roma gimnáziuma is a megyeszékhelyen működik.

 

Az ezeréves magyar-horvát kapcsolatokról szólva kiemelte, hogy a két nemzet közös történelmében ?sokkal több a napfényes, mint az árnyékos, szomorú oldal?. A kultúra tud jó válaszokat adni a nemzetek közötti konfliktusok borzalmaira ? vélekedett a miniszter, aki utalt arra, hogy a Pécsi Horvát Színház működése éppen a délszláv háború idején bontakozott ki, és békemisszióját a mai napig folytatja. A pécsi társulat Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is szívesen vendégszerepel, emellett pedig a magyar klasszikusokat is játssza horvát nyelven ? tette hozzá. A beruházást méltatva elmondta, hogy 1200 négyzetméteres akadálymentes épületet, 103 férőhelyes nézőteret, 98 fős szabadtéri színpadot alakítottak ki a teátrumban.

 

A Horvátországon kívül működő egyetlen horvát nyelvű hivatásos színház több mint negyedszázadnyi folyamatos működés és több mint kétezer előadás után végre megkapja régóta áhított, tartós otthonát ? mutatott rá beszédében Nina Obuljen Koržinek. A horvát miniszter kiemelte: az új színházi épület átadása valóra váltja azt, amit a társulatot megalapító Vidákovics Antal (1947?2015) megálmodott. A társulat túllép a kamaraszínházi kereteken és saját nagyszínpadán valósíthatja meg a ?két nyelv, két kultúra egy színházban? vízióját.

 

A magyarországi horvátok kulturális örökségét, teljesítményét is méltatva kitért rá, hogy a hadvezér Zrínyi Miklós ma is a hősiesség, az áldozatvállalás és a hazaszeretet üzenetét közvetíti a jelen horvát és magyar generációi számára. ?Ugyanezt teszi a közös európai otthon vonatkozásában is, amit a szabadság eszméjének alapjain, minden nép kulturális és nemzeti különbségeinek megőrzésével kell megépítenünk? ? hangoztatta Nina Obuljen Koržinek. Hangsúlyozta azt is, hogy a magyarországi horvát és a horvátországi magyar nemzetiség státusza a legmagasabb európai sztenderdek szerint rendezett. Hazája ? tette hozzá ? továbbra is támogatni fogja a magyarországi horvátok kulturális törekvéseit és közösségeik jólétét.

 

Vidákovics Szláven színházigazgató a társulat történetét felidézve arról beszélt, hogy a teátrum elsődleges küldetése az anyanyelv ápolása és a horvát nemzetiségű fiatalok identitástudatának erősítése. A Pécsi Horvát Színház teret biztosít a magyar és más, az országban élő nemzetiségek produkcióinak, illetve a társművészeteknek is, közös nevezőre hozva ezzel népeket és kultúrákat ? mondta. Egyúttal bejelentette, hogy május 4-én tartják a szakmai megnyitót jelentő díszelőadást, amelyen Miroslav Krleža Filip Latinovicz hazatérése című regényének színpadi adaptációját tűzik műsorra.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Sóki Tamás