fbpx

Átadták a tavaly leégett Andrássy úti palota védőtetejét

_DSC6547_Copy

Dr. Puskás Imre, kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy közel hét hónapja, 2014. július 15-én történt a pusztító tűzeset, amelynek következtében megsemmisült az Andrássy út 83-85. számú épület tetőszerkezete és az alatta lévő, III. emeleti födém. Mint elmondta, az érintettetek, a hatóság, az önkormányzat, a Miniszterelnökség és a Forster Központ már az első pillanattól kezdve hatékonyan együttműködött az életveszély elhárítása és a további megoldás keresése érdekében. A február 12-én átadott ideiglenes védőtető egy olyan műszaki megoldás, amely megakadályozza a ház további állapotromlását. A közel 3000 négyzetméteres területet efoglaló acél védőszerkezet megépítésével járó 100 millió forintos költséget a Forster Központ saját, világörökségi forrásból finanszírozta.

_DSC6502_Copy

Hassay Zsófia, a VI. kerület polgármestere a Forster Központ, az állam és a kerület példás együttműködését méltatta. Majd hozzátette, az életveszély elhárítása mellett lakhatási támogatásra is biztosítottak forrásokat az otthonukat elhagyni kényszerülő lakók számára. A közvetlen veszély és a kármentesítés után november 25-én kezdték meg a munkálatokat, a védőtető pedig február 6-ra készült el. Hassay Zsófia a következő fontos feladatként a közművek visszakapcsolását jelölte ki.

_DSC6520_Copy

Sághi Attila, a Forster Központ elnöke kiemelte, hogy a hasonló káresetek elkerülése érdekében úgynevezett ?veszélytérképet? fognak készíteni, amely felméri a súlyos állapotban lévő épületeket. A védőszerkezetet a végleges helyreállítás befejezésig, de legfeljebb három évre tudják biztosítani. Sághi Attila elmondta, hogy a munka befejeztével a szerkezet visszabontható, és arra is alkalmas lesz, hogy újra felhasználják.

(Fotó: Csákvári Zsigmond)

A rovat további cikkei