fbpx

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál – Next Generation Performers

A koncert egyben a VI. TEXHIBITION Finn és magyar textilművészek kiállításának finissage programja.

Az elmúlt évek nagy sikerű Next Generation koncertjein a legfiatalabb zeneszerző-generáció mutatkozott be a FUGA-ban. Idén Next Generation Performers néven a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak produkcióival találkozhatunk, akik a közelebbi (vagy távolabbi) múlt újzenéiből játszanak nekünk. Olyan művek ezek, melyek vagy fontos részei hangszerük repertoárjának, vagy ritkábban fordulnak elő hazai koncerteken.

A koncert első részében a Zeneakadémia zongorista növendékei szólaltatnak meg részleteket George Crumb nagyszabású Makrokosmos-sorozatából. A hallgatókat és a darabokat a tavalyi, nagy sikerű BMC-s koncertjük alapján hívták meg.

A második rész az egyetem fúvós tanszakáé, ennek során klarinétra, szaxofonra, hárfára és tubára írt szólódarabokat és duókat hallhatunk.

Végül a közelmúltban elhunyt Alvin Lucier egy különleges, a fesztivál szempontjából nézve is kiemelkedően fontos műve, az I Am Sitting in a Room szólal meg, ezúttal magyarul. A darab eredeti szereplőjét, a zeneszerzőt a Zeneakadémia elektronikus zenei médiaművészet szakirányának hallgatója személyesíti meg.

Kurátorok:
Borbély László, Kiss Péter, Pálfi Csaba, Seleljo Erzsébet, Szentpáli Roland, Szigetvári Andrea (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói), valamint Dargay Marcell, Gryllus Samu és Horváth Balázs (Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál).

Nyitókép: Átlátszó hang

A rovat további cikkei