A műemlék státuszú víztoronyban megrendezett tárlaton beléphetünk a hunok világába, a programot pedig az opera megtekintésével tehetjük teljessé, ahol a szereplők életre keltik a legendás alak, Attila 1570 évvel ezelőtti történetét.

A Magyar Nemzeti Múzeum támogatásával kortörténeti összefoglalóként a hun birodalom, a hunok és királyuk, Attila történelmi jelentőségű eseményeit, az életformájukra és az udvari életvitelükre leginkább jellemző momentumokat tárja a látogató elé a kiállítás. A tárgyi fotók és a szöveges magyarázatok többek között az opera cselekményét is segítenek a látogatók számára megérteni. Az operabemutató alkalmával megnyíló kiállítás a jeggyel rendelkezőknek a darab előtt és annak szünetében ingyenes látogatható.

A tárlat szeptember 15-ig tekinthető meg.

Priszkosz rétor diplomata és történetíró írásaiban Attila hatalmas és ellenálhatatlan, latinos műveltségű, karizmatikus diplomata, éles eszű, megfontolt uralkodó. Ez a lenyűgöző személyiség képes volt hatalma alatt egyesíteni és irányítani Európa kis népeit a Kaszpi-tengertől Nyugat-Európáig terjedő hatalmas birodalmában. Senkit sem üldözött a hite miatt. A kiállítás az uralkodó személyiségéhez engedi közel látogatókat, bemutatva a király eddig ismeretlen arcait.

„Az esdeklőkkel szemben könyörületesnek mutatkozott, és kegyesen bánt azokkal, akik neki meghódoltak”

– olvasható az uralkodóról. Mitikus ősünk Verdi képzeletét is megragadta: a 33 éves szerző politikai operájában hódítóként, de árnyalt érzelemvilágú férfinek ábrázolja. Attila emberséges uralkodó, aki nemcsak győzni tud, hanem a veszteségeiből talpra állni is képes, akit őszintén megérint a szerelem.

Az Attila opera 452-ben, a hun király észak-itáliai hadjárata alatt, Aquilea város meghódítása után játszódik. A hadjárat 1570. évfordulója és az operabemutató kiváló alkamat teremt arra, hogy betekintsünk ennek a titokzatos népnek és uralkodójának a történetébe.

A kiállítás megnyitóját augusztus 12-én tartják.

Nyitókép forrása: Margitszigeti Színház