fbpx

Augusztus utolsó hétvégéjén lesz a 3. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzusok a kamarazenét és annak leghitelesebb bemutatását, valamint a tehetségek segítését helyezi középpontba.

A NMICMF más mesterkurzusok közül kiemelkedik abban, hogy ösztöndíj felajánlásával nyújt segítséget a zenészeknek a szponzorainak köszönhetően.  2019-ben és 2020-ban Magyarországról, az Egyesült Államokból, Angliából, Ausztráliából, Görögországból, Japánból, Kanadából, Lengyelországból, Malajziából, Németországból, Oroszországból, Spanyolországból, Oroszországból, Tajvanból és Ukrajnából is felvételt nyertek hallgatók. 

Tavaly a járvány miatt online kurzusokkal készültek a szervezők. Idén ösztöndíjjal, valamint rugalmas és magas színvonalú kurzuskínálattal várja a tehetséges fiatalok jelentkezését a fesztivál tanári kara. A hallgatók online, valamint hibrid (online és Budapesten zajló), háromalkalmas órára jelentkezhetnek. Az egyalkalmas kurzusokra pedig teljes ösztöndíjat kapnak a felvételt nyert művészek, ezzel is támogatva a tehetségeket ebben a pandémia utáni nehéz időszakban.

A fesztivál oktatói kiváló művészek, tanárok, akik hazai és nemzetközi tapasztalatukat innovatív és személyre szabott módon közvetítik a résztvevők felé. A kurzusokra meghosszabbított határidővel július 15-ig lehet jelentkezni.

2021-ben újra élőben találkozhat a közönség a fesztivál visszatérő művészeivel és új vendégekkel, öt délutáni és öt esti kamarakoncerten. A nyitóesemény egy különleges kültéri helyszínen, a Szabó Ervin Könyvtár kertjében indítja újtára a zenei élményeket 2021. augusztus 26-án, majd ezt követően a Régi Zeneakadémia, a Hubay-palota, valamint a Zenetudományi Intézet (Erdődy–Hatvany-palota) ad otthon a koncerteknek. 

Az idei programban több kiemelkedő magyar zeneszerző is középpontba kerül: Liszt Ferenc és Hubay Jenő egykori otthonaiban hallhatjuk a szerzők darabjait, ezenkívül Ligeti György, Szokolay Sándor és Balassa Sándor művei is elhangzanak majd. A magyar zene mellett Bach, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Debussy, Dvorak, Saint-Saëns, Szymanowski, Lutoslawski, George Crumb, Federico Mompou műveit is hallhatja a közönség. A fesztivál zárókoncertjén a Central European String Quartet II. Nemzetközi Zeneszerzőverseny győztes darabját, az olasz Andrea Vanzo Wires művét fogja bemutatni a CESQ.

A teljes műsor, valamint a koncertek megtalálhatók a fesztivál honlapján.

Fotó: NMICMF

A rovat további cikkei